Εναν ρωμαίο σωματέμπορο στέλνουμε στη… Ρώμη προκειμένου να πάρει μέρος σε έκθεση. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται μόνον για την επιτύμβια στήλη του ΄Αουλου Καρπίλιου Τιμόθεου, που έζησε στα τέλη του 2ου με αρχές 1ου π. Χ. αιώνα) και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.
Η συγκεκριμένη στήλη, μαζί με μία ακόμη ενεπίγραφη και ασφαλώς σημαντικότερη αφού περιλαμβάνει την επιστολή του Φιλίππου του Ε’ προς τους κατοίκους της Λάρισας (τέλη 3ου π. Χ. αιώνα) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου πρόκειται να συμπεριληφθούν στην έκθεση «Caput Mundi: a city between dominion and integration» (Πρωτεύουσα του Κόσμου: Μία πόλη από την κατάκτηση στην ενσωμάτωση), που θα γίνει από 4 Οκτωβρίου 2012 ως 10 Μαρτίου 2013.
Η έκθεση διερευνά την έννοια της κατάκτησης και της πολιτικής ενσωμάτωσης των ξένων λαών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και το ρόλο που αυτοί διαδραμάτισαν στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση του ρωμαϊκού κράτους. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όμως, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε τελικά ο δανεισμός των έργων, στάθηκαν ιδιαίτερα στη στήλη του Φιλίππου Ε΄ δεδομένου, ότι η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προέβαλλε αντιρρήσεις για την μετακίνησή της με το αιτιολογικό, ότι είναι μοναδική αλλά και ευαίσθητη. Για το λόγο αυτό προτάθηκε η αποστολή ενός ακριβούς αντιγράφου.
Οπως είπε όμως ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης η Ιταλία έχει δανείσει στην Ελλάδα πολλά και σπουδαία έργα για εκθέσεις, έτσι θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας. Επιπλέον ο καθηγητής κ. Μανόλης Κορρές ανέφερε, ότι η συμμετοχή της στήλης σε μία τέτοια έκθεση, διεθνούς βεληνεκούς θα αναδείξει περισσότερο την αξία του μνημείου επισημαίνοντας παράλληλα, ότι στο εξωτερικό γνωρίζουν καλά την αρχαία ελληνική γλυπτική, τώρα είναι καιρός να προβληθεί και ο επιγραφικός πλούτος της.
Για μία ακόμη έκθεση εξάλλου, επίσης στη Ρώμη, στα Μουσεία Καπιτωλίου συγκεκριμένα με τίτλο «The Age of Balance» θα δανεισθούν πέντε αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 Οκτωβρίου 2012 και 5 Μαΐου 2013 και αποτελεί μέρος της τριλογίας «Ημέρες της Ρώμης» που έχει θέμα της την καλλιτεχνική παραγωγή της χρυσής εποχής της ρωμαϊκής τέχνης (98-180 μ. Χ.) που ήταν και η εποχή του Τραϊανού, του Αδριανού, του Αντωνίνου και του Μάρκου Αυρήλιου.