Πόσοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος αρχιμάγειρας του 20ου αιώνα, Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958), γεννήθηκε στη Σίφνο;
Μπορεί ο εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνα (χάρη στον οποίο οι ελληνικές νοικοκυρές μπόλιασαν την ελληνική κουζίνα με ευρωπαϊκά στοιχεία) να έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, η ιδιαίτερή του πατρίδα, όμως, είναι εκείνη που τον τιμά.
Το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας πραγματοποιείται στη Σίφνο από την Πέμπτη 6 έως το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου παντρεύοντας πολλές και διαφορετικού ύφους εκδηλώσεις με κύριο άξονα, όμως, την τέχνη της μαγειρικής.
Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος. Ιδού τα νησιά που συμμετέχουν στο 6Ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας που παίρνει τον τίτλο από το όνομα του διάσημου αρχιμάγειρα: «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Με φιλοξενούμενη περιοχή από τα Δωδεκάνησα την Ικαρία, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» πραγματοποιείται η εκδήλωση «Η Επιστήμη στην Κουζίνα: επίδειξη πειραμάτων οπό την Ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδη» (18:00 19:00).
Στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα πραγματοποιούνται επίσης οι εκδηλώσεις: επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα (18:30 – 21:00), παιδομαγειρέματα, «μαγειρικά παιχνίδια» από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (19:15 20:30:). Ακολουθεί η έναρξη του Φεστιβάλ με χαιρετισμούς και μουσικές εκδηλώσεις (21:30).
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται _ εκτός της ΄Εναρξης _ ενώ πραγματοποιείται και η εκδήλωση «Τα νησιά μας…παντρεύονται» (21:30) με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά σε σκοπούς και τραγούδια του γάμου.
Το δρώμενο του νησιώτικου γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00, «παίρνοντας» τον κουμπάρο από το σπίτι του Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα και την κουμπάρα από το κεντρικό Στενό της Απολλωνίας.
Η παρέα του γάμου θα συνεχίσει προς το Άνω Πετάλι για το σπίτι του γαμπρού, από εκεί θα κατευθυνθεί στο σπίτι της νύφης στον Αρτεμώνα και μετά στην κεντρική πλατεία, στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου οργανοπαίκτες από τη Σίφνο, τη Σχοινούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Κύθνο και τη Σύρο θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον για τους νησιώτες που ανταμώνουν.
Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα θα γίνουν: επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα (18:30 – 21:00), παιδομαγειρέματα, «Μαγειρικά παιχνίδια» από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (19:15 – 20:30), το παιχνίδι «Μπίλια» από την αντιπροσωπεία της Σχοινούσας (20:30 – 21:00) και λήξη του Φεστιβάλ (21:30).
Παράλληλα, μάγειρες και μαγείρισσες, εστιάτορες, νοικοκυρές και νοικοκύρηδες, ντόπιοι και παραθεριστές, νησιώτες και στεριανοί, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εδέσματα στην επιτροπή των ΣΕΦ από τις 6:30 έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ οι ΣΕΦ θα παρασκευάζουν στο χώρο του Φεστιβάλ πιάτα από κυκλαδίτικα προϊόντα. Επίσης, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Στενό του Αρτεμώνα θα παρουσιάζονται παραδοσιακές τέχνες (αργαλειός, επεξεργασία μαλλιού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική, εγκαυστική κ. α.).
Τέλος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν:
*Την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, με τίτλο «Δωρεές τέχνης προς την Εθνική Πινακοθήκη – 1959-2007 – Επιλογή», η οποία αποτελεί μικρογραφία της μεγάλης κεντρικής έκθεσης της Πινακοθήκης στην Αθήνα με θέμα τις δωρεές των καλλιτεχνών (στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου, 19:00 – 22:30),
*Την έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με θέμα «Παραδοσιακή Οικονομία και Αντικείμενα της Καθημερινής Ζωής» (στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», 18:00 – 21:30),
*Την έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων του αρχιτέκτονα – καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου (στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», 18:00 – 21:30),
*Την έκθεση με έργα αγιογραφίας αποφοίτων και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, στον Αρτεμώνα, 18:00 – 21:30),
*Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Εμείς παλιά στα σπίτια μας…» (στον Αρτεμώνα, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή, 19:00 – 22:30),
*Την έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών που παρακολούθησαν το θερινό εργαστήρι ζωγραφικής του Π. Σ. Σ. (στο περίπτερο που θα γίνονται τα παιδομαγειρέματα), καθώς και
*Την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων στο Στενό του Αρτεμώνα.