Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Σάμο το Samos Young Artists Festival, μια συνάντηση ταλαντούχων μουσικών απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι με έδρα το πανέμορφο νησί του Αιγαίου παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς αλλά και καινούργιες, πρωτότυπες συνθέσεις.

Ενας από τους στόχους του φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Πυθαγόρειο Θέατρο του νησιού είναι να φέρει κοντά νέους μουσικούς, νέα μουσικά σύνολα, ούτως ώστε παράλληλα με τη μουσική ανταλλαγή να γίνει και μια ανταλλαγή σκέψεων, νέας παρουσίασης, ερμηνείας και ρεπερτορίου της μουσικής, γόνιμη και αναγκαία, ιδίως στις μέρες μας.

Συνεπώς από τις 6 ως και τις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Βρετανία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου.

Το φεστιβάλ αναζήτησε μουσικούς και σύνολα από διαφορετικές χώρες, ούτως ώστε να γίνουν διακριτά τα κοινά σημεία αλλά και οι διαφορές μεταξύ τους, προκειμένου αυτή η θετική τριβή να συζητηθεί και να αποτελέσει αφορμή για ανταλλαγή μεταξύ όλων των μουσικών αλλά και του κοινού.

Το εφετινό πρόγραμμα είναι τέτοιο ούτως ώστε να μην αναδεικνύεται μόνο η κλασική μουσική αλλά και η παρουσίαση σύγχρονων έργων και τζαζ. Το κάθε σύνολο θα ερμηνεύσει έναν σύγχρονο συνθέτη από τη χώρα του, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ένα σύνολο τζαζ που θα αυτοσχεδιάσει με όλους τους μουσικούς μαζί πάνω σε ελληνικά θέματα.

Οι διαφορετικές εθνικότητες των μουσικών ενώνονται όλες μαζί στο κλείσιμο του φεστιβάλ με τον αυτοσχεδιασμό και γίνονται μία εθνικότητα. Αυτή της μουσικής, η οποία ξεπερνά όλα τα πολιτικά όρια και δεσμά φέρνοντας κοντά ό,τι η πολιτική δεν μπορεί να φέρει.

Τούρκοι μουσικοί μαζί με Ελληνες και Ισραηλίτες, με Αμερικανούς, Αγγλους, Γερμανούς και Ισλανδούς. Χώρες με ξεχωριστή ιστορία η καθεμία, αλλά και με ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων θα τιμηθεί εφέτος για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και η μνήμη του έλληνα (σάμιου) συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μουσικοί, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες και τις σκέψεις τους και με τους συνθέτες τού σήμερα, καθηγητές μουσικής, αλλά και διευθυντικά στελέχη των σχολών τους, καθώς στο φεστιβάλ θα παραστούν o συνθέτης και πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας της Ιερουσαλήμ και ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Manhattan School of Music.

Το όραμα των δημιουργών, της καλλιτεχνικής διευθύντριας και όλων των συντελεστών για το Φεστιβάλ της Σάμου είναι να γίνει στο νησί ένας καινούργιος πνευματικός χώρος δημιουργίας για νέα και φρέσκα καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα. Από εκεί θα ακτινοβολήσουν σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι μια συνέχεια και έναν θετικό θεσμό στο νησί, που αν και ακριτικό δεν είναι αφημένο στην τύχη του αλλά ξαναγεννιέται. Ενα φεστιβάλ που να μπορεί πραγματικά να κάνει υπερήφανους τους Ελληνες σε μια περίοδο δύσκολη, που όμως δεν στερείται ιδεών και δημιουργικότητας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Samos Young Artists Festival 2012: «H μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα»
6/8: Συναυλία έναρξης: Ross Daly Quartet – «Σύγχρονες εκφραστικές συνθέσεις» – Βρετανία/Ελλάδα/Τουρκία
7/8: Trio Blik – «Μουσική ποίηση» – Reykjavík/Berlin (Ισλανδία/Γερμανία)
8/8: Meitar Ensemble – «Ρομαντισμός, αγάπη και πάθος» – Tel Aviv (Ισραήλ)
9/8: Nikos Skalkottas Ensemble – «Κλασική ομορφιά» – Athens (Ελλάδα)
10/8: Manhattan School of Music Chamber Ensemble – «Ηχοι της Αμερικής» New York (ΗΠΑ)
11/8: Istanbul Wind Ensemble – «Μουσική δωματίου με την αύρα της γείτονος χώρας» – Istanbul (Τουρκία)
12/8: Συναυλία λήξης: Jazz – «Trio Fusspuren» – «Η μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα» – München (Γερμανία)
Σε συνεργασία με το Samos Young Artists Festival, θα φιλοξενηθεί εφέτος η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα, του σημαντικού διεθνώς βιντεο-καλλιτέχνη και κινηματογραφικού δοκιμιογράφου Harun Farocki στο πρώην ξενοδοχείο «Πυθαγόρας», το οποίο ανακαινίστηκε ειδικά για την περίσταση:
Εκθεση: Harun Farocki «Ανάμεσα στο μάτι και στο χέρι»
Βιντεο-εγκαταστάσεις στο πρώην ξενοδοχείο «Πυθαγόρας», στο Πυθαγόρειο της Σάμου
Διάρκεια: Από 20 Ιουλίου ως 20 Σεπτεμβρίου 2012
Επίσημα εγκαίνια: 4 Αυγούστου, 8 μ.μ., παρουσία του καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την Galerie Thaddaeus Ropac.
Επιμέλεια έκθεσης: Antje Ehmann

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα:
και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook:

Info:
6 – 12 Αυγούστου 2012, Πυθαγόρειο, Σάμος
Ωρα έναρξης: 20.30
Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ