Παρά τις ηχηρές απουσίες της ελληνικής εκδοτικής σκηνής και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη διοργάνωσή της, οι εργασίες για τη διεξαγωγή της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) προχωρούν κανονικά. Συνολικά 36 προσωπικότητες διεθνούς κύρους, λογοτέχνες, εκδότες, πανεπιστημιακοί καθηγητές και καλλιτέχνες, θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση, η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 24 έως τις 27 Mαΐου.

Η Σερβία είναι η τιμώμενη χώρα εφέτος. Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 είναι η θεματική ενότητα «Μνήμη και Ιστορία». Η Αρχαία Αίγυπτος είναι το θέμα της Παιδικής Γωνιάς. Το 1ο Φεστιβάλ Διαβαλκανικής Ποίησης, εκδηλώσεις για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, εκθέσεις αρχειακού υλικού, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια συμπληρώνουν το πρόγραμμα της 9ης ΔΕΒΘ.

Τριάντα έξι συγγραφείς από 17 χώρες, από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Ρωσία θα συμμετάσχουν στην 9η ΔΕΒΘ. Οι σταρ της έκθεσης είναι ο διάσημος σκηνοθέτης και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο του βιβλίο, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;», και η δημοφιλής βρετανή συγγραφέας του «Νησιού» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία θα μιλήσει με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, το «Νήμα», με πρωταγωνίστρια τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα.

Στην έκθεση θα δώσουν το «παρών» ο τουρκικής καταγωγής ελβετός συγγραφέας Μετίν Αρντιτί, σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της μουσικής, ο οποίος θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Το τουρκάκι», ο γαλλοαμερικανός εκδότης και συγγραφέας Αντρέ Σίφριν (γιος του ιδρυτή της περίφημης γαλλικής εκδοτικής σειράς «Βιβλιοθήκη της Πλειάδας»), ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στον εκδοτικό κόσμο, τον πολιτισμό και τους νόμους της αγοράς, η γαλλίδα φιλόσοφος Μαριόν Ρισέ, η συμπατριώτισσά της Φλοράνς Νουαβίλ, συγγραφέας, κριτικός βιβλίου και δημοσιογράφος της «Le Monde», ο ριζοσπαστικός ισραηλινός πεζογράφος Έντγκαρ Κέρετ, η εβραϊκής καταγωγής πολωνή βιογράφος Αγκάτα Τουσίνσκα και η ελληνοαμερικανή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ταλαντούχα πεζογράφος Νάταλι Μπακόπουλος, εγγονή του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού.

Σερβία: Τιμώμενη χώρα

Ο θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής Ντούσαν Κοβάσεβιτς, σεναριογράφος της ταινίας «Underground» του Κουστουρίτσα, ο συγγραφέας και μεταφραστής Μομτσίλο Ράντιτς και ο ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος Βλάντισλαβ Μπάγιατς θα παρουσιάσουν βιβλία τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό σε εκδηλώσεις στο εθνικό περίπτερο της Σερβίας. Δώδεκα ακόμη σέρβοι συγγραφείς, οκτώ εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, θα παρευρίσκονται στην 9η ΔΕΒΘ: Σβέτισλαβ Μπαράσα, Αλεξάνταρ Γκατάλιτσα, Γκόραν Μιλασίνοβιτς, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Ντράγκαν Βέλικιτς, Γιασμίνκα Πέτροβιτς, Τάνια Κραγκούγιεβιτς, Ζόραν Πέσιτς Σίγμα, Μπορίβογε Αντάσεβιτς, Γέλενα Λένγκολντ, Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς, Λιλιάνα Τζούρεβιτς. Η παρουσίαση της σερβικής λογοτεχνίας θα ολοκληρωθεί με την προβολή κινηματογραφικού αφιερώματος, έκθεση βιβλίων και έκθεση αντικειμένων από το Μουσείο «Ιβο Αντριτς».

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Στρατιωτικά τεκμήρια, αποκόμματα από εφημερίδες εποχής, ταχυδρομικά δελτάρια με απεικονίσεις από την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και αφιερωματικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 καθώς και 300 βιβλία με θέμα τη Θεσσαλονίκη και την πορεία της στον χρόνο θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μνήμη και Ιστορία» και θα δώσουν αφορμή για συζητήσεις και ομιλίες. Για την ιστορική μνήμη και τη μνήμη του πολέμου θα μιλήσει ο Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και για τη μνήμη ως ψυχολογικό-ψυχαναλυτικό φαινόμενο θα συνομιλήσουν ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας και ο Άντριου Παπανικολάου, ψυχολόγος, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Στην ίδια ενότητα θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Νικηφόρος Βρεττάκος, Παιδική Γωνιά και Φιλαναγνωσία


Στο Περίπτερο Νικηφόρου Βρεττάκου τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή θα εορταστούν με την προβολή της ταινίας «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του ποιητή από το Αρχείο της ΕΡΤ και το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου. Στην ποίησή του θα μυήσει τα παιδιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με τα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου».

Σε ανασκαφικό εργαστήρι και σε εργαστήρι συντήρησης κεραμικών θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μικρής ηλικίας επισκέπτες στην Παιδική Γωνιά, η οποία εφέτος είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου. Θα παρουσιαστεί στα παιδιά η καθημερινή ζωή των Αρχαίων Αιγυπτίων και θα τους δοθεί η δυνατότητα να μυηθούν στα ιερογλυφικά και να ανακαλύψουν τα μυστικά της ταρίχευσης.

Στο Περίπτερο Φιλαναγνωσίας θα διεξαχθούν σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς, συζητήσεις και ημερίδες για το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας στα δημοτικά σχολεία, τις λέσχες ανάγνωσης και τις βιβλιοθήκες με τη συμμετοχή συγγραφέων, εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων.

Με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, δρώμενα, λογοτεχνικούς περιπάτους στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, φωτογραφική έκθεση, ποιητικές διαδρομές και με πολλή μουσική, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εκφράζει, όπως πέρυσι, τη θερμή υποστήριξή του στην 9η ΔΕΒΘ.

1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης στην Ελλάδα

Συνέντευξη του Μετίν Αρντιτί στο «Βήμα»

Συνέντευξη του Βλάντισλαβ Μπάγιατς στο «Βήμα»