Αρχιτεκτονικό γεγονός της χρονιάς ήταν για τη Σερβία η αναστήλωση του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, έργο για το οποίο συνεργάσθηκαν και έλληνες επιστήμονες ενώ στη υλοποίησή του συνέβαλαν και ελληνικοί πόροι.
Τη διάκριση απένειμε η Ενωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), το οποίο πρωτοστάτησε από ελληνικής πλευράς για το εγχείρημα και επίσης στη Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου» και στους αρχιτέκτονες Ντ. Μιλίτσκοβιτς, Γ. Μίτροβιτς και Μπ. Πάβιτς. Η βράβευση μάλιστα έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στο Βελιγράδι, την οποία οργανώνει η Ενωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου.
Οι μελέτες για την αναστήλωση του μνημείου είχαν εκπονηθεί από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Βελιγραδίου και το Σερβικό Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων ενώ τον επιστημονικό έλεγχο και την εφαρμογή των μελετών είχε ελληνοσερβικό επιστημονικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν η αρχιτέκτων Δρ Ευαγγελία Χατζητρύφωνος και ο καθηγητής κ. Γεώργιος Καραδέδος. Από Ελληνες οργανώθηκε εξάλλου το αφιέρωμα στον Ρήγα και συγκεκριμένα από ομάδα εργασίας του ΕΚΒΜΜ. αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα δρ. Νίκο Βρανίκα, την αρχαιολόγο – μουσειολόγο δρ Μάντυ Κολιού και τον ιστορικό κ. Δημήτρη Κοντογεώργη, με το συντονισμό και την επιμέλεια της δρ. Αναστασίας Τούρτα, διευθύντριας του ΕΚΒΜΜ.
Στο αφιέρωμα, παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οι ιδέες και η δράση του μεγάλου οραματιστή και πρόδρομου της ελληνικής επανάστασης, καθώς και η επίδραση των ιδεών του στους βαλκανικούς λαούς.
Το σύνολο του έργου χρηματοδότησαν από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών (πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας Hellenic Aid), το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Βουλή των Ελλήνων. Από σερβικής πλευράς, ο Δήμος Βελιγραδίου και η Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου».