Ήταν η εποχή που οι δύο τους αναζητούσαν το έργο εκείνο που θα τους επέτρεπε μια «συνεργασία» για τα τριάντα χρόνια της Σκηνής: Οι «Ψευδαισθήσεις» του ρώσου συγγραφέα Ιβάβ Βιριπάγεφ κέρδισαν αμέσως τον έμπειρο θεατράνθρωπο και την νεώτερης γενιάς επιτυχημένη σκηνοθέτιδα.
Έτσι εκείνη ανέλαβε να το ανεβάσει στην ιστορική Σκηνή του _και να προσθέσει το όνομά της στη λίστα με τα ελάχιστα ονόματα που έχουν σκηνοθετήσει στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, πλην του ίδιου του Λευτέρη Βογιάτζη (Νίκος Μαστοράκης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Ρούλα Πατεράκη).
«Πρόκειται για ένα έργο διπλά σημαντικό», λέει η Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Από τη μια πραγματεύεται την αγάπη, την αληθινή αγάπη αλλά και το ψέμα, την πίστη και την προδοσία, το νόημα της ζωής και τα ερωτήματα για τον θάνατο… Παράλληλα όμως το ίδιο το έργο αποτελεί και μια πρόταση για δραματουργία. Πώς δηλαδή μπορεί να είναι ένα έργο σήμερα. Κι αυτό επιβεβαιώνεται κι από τη θεματολογία του αλλά και τον ίδιο του τον τίτλο.
Ψευδαισθήσεις για τη ζωή αλλά και το θέατρο. Με ένα τρόπο βαθειά σαρκαστικό, το έργο διαθέτει υπόγειο χιούμορ και διαλύει τις ψευδαισθήσεις και τις προσδοκίες για τους ηθοποιούς και την τέχνη τους».
«Τους παρακολουθούμε από τα νιάτα τους ως τα βαθειά γεράματα και τον θάνατό τους. Και μαζί τους αναρωτιόμαστε αν υπάρχει αγάπη αληθινή, αμοιβαία, χωρίς ανταπόδοση». Οσο για τη μορφή της παράστασης, επισημαίνει η σκηνοθέτις, «μοιάζει με φιλοσοφικό αγώνα, έναν αγώνα με λόγο όμως άμεσο και λιτό, ενίοτε λογοτεχνικό.
Ουσιαστικά με τις «Ψευδαισθήσεις» γίνεται μια νέα πρόταση», λέει. «Και για μένα ήταν, είναι μια πρόκληση», καθώς το έργο δεν δίνει απαντήσεις αλλά διατηρεί ανοιχτή και διαρκή την επικοινωνία ανάμεσα στους ηθοποιούς, το κείμενο και τους θεατές. Με τη φόρμα μιας «ιδιότυπης διάλεξης», μιλώντας σε μικρόφωνα και απευθυνόμενοι στο κοινό, οι τέσσερις ηθοποιοί πάνω στη σκηνή με τους τρεις μαυροπίνακες, θυμίζει ακόμα και μάθημα. Ο Παντελής Δεντάκης, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Βασίλι Κουκαλάνι και η Ηλέκτρα Νικολούζου μοιράζονται τους ρόλους του Ντάνυ και της Σάντρας, του Αλμπερτ και της Μάργκαρετ.
«Πράγματι νοιώθω τεράστια ευθύνη, όχι μόνον γιατί με αυτή την παράσταση γιορτάζονται τα τριαντάχρονα της Σκηνής, αλλά και γιατί εδώ, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων έχουν ανέβει τόσες και τόσες σημαντικές παραστάσεις, παραστάσεις που έχουν αφήσει εποχή. Οπότε το τράκ μου είναι δικαιολογημένα αυξημένο. Από την άλλη, κάνω κι εγώ αυτό που έχω να κάνω. Σκηνοθετώ».
Ο συγγραφέας Ιβάν Βιριπάγεφ
Το έργο του 2011, οι «Ψευδαισθήσεις», έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο της πλούσιας εργογραφίας του: «Οξυγόνο», «Όνειρα». «Γένεσις 2», «Χορός Δελχί» ενώ η ταινία του «Ευφορία», τον έκανε ευρύτερα γνωστό _καθώς συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας. σε όλον τον κόσμο.
Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις ταινίες και τα έργα του. Οι «Ψευδαισθήσεις» ήταν παραγγελία του θεάτρου του Χέμνιτς στη Γερμανία, όπου έκαναν πρεμιέρα την Δεκέμβριο του 2011. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, παραστάσεις στη Μόσχα, την Κρακοβία, τη Βαρσοβία, τη Ζυρίχη, το Εδιμβούργο.