Συνδεδεμένη με την έκφραση της πρώτης κοινωνικότητας των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας τους, η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης, η οποία εορτάζεται πλέον συστηματικά σε όλον τον κόσμο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου.
Στην Αθήνα, το Ιδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου και το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνουν για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών βραδιά αφήγησης το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο). Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τους αφηγητές σε αίθουσες του Κέντρου όπου θα ακουστούν διαφορετικές αφηγήσεις. Ενθαρρύνονται να ετοιμάσουν και δικές τους ιστορίες για να τις μοιραστούν με τους υπολοίπους.
Με μια θεατρική παρουσίαση της συνομιλίας ανάμεσα σε ζωγραφικά έργα παιδιών και σε λογοτεχνικά κείμενα μελών της θα γιορτάσει η Εταιρεία Συγγραφέων την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα).
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης «Ολη την ημέρα παραμυθάδες» που διοργανώθηκε στη Σουηδία στα 1991-1992, στις 20 Μαρτίου. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο και το 1997 γίνεται στο Περθ της Αυστραλίας μεγάλη «Γιορτή των Ιστοριών» διάρκειας πέντε εβδομάδων. Το 2001 ξεκινά το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και το 2003 εκδηλώσεις αφήγησης γίνονται στον Καναδά και σε άλλες χώρες. Το 2005 η γιορτή της αφήγησης εξαπλώνεται σε 25 χώρες παγκοσμίως και ο θεσμός καθιερώνεται. Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα θέμα. Το θέμα για το 2012 είναι τα δέντρα.