Χρώμα, ένταση και πάθος χαρακτηρίζουν το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» που επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 4 Φεβρουαρίου και για οχτώ, συνολικά, παραστάσεις (θα επαναληφθεί στις 5,12,19,24,25/2 και στις 2,3/3). Την χορογραφία υπογράφει ο πάλαι ποτε θρύλος των Μπαλσόι Βλαντίμιρ Βασίλιεφ ο οποίος βασίστηκε σε αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Το εν λόγω έργο προκάλεσε, ως γνωστό, το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών: τα γνωστότερα είναι το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους αλλά και τα ομότιτλα μπαλέτα των Λ. Μίνκους και Ν. Ναμπόκοφ.
Ο «Δον Κιχώτης» βασίζεται σε επεισόδια από το μυθιστόρημα του Θερβάντες (1547-1616) που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και το 1615 αντίστοιχα. Η υπόθεση του μπαλέτου αντλεί κυρίως από τον δεύτερο τόμο και επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέρια – Κίτρι στο μπαλέτο – με τον κουρέα Μπαζίλιο. Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα μένουν σε δεύτερο επίπεδο.
Το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των σημαντικών χορευτικών συγκροτημάτων ενώ συχνά παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως, μεταξύ άλλων, αυτές του Νουρέγιεφ και του Μπαρίσνικοφ.