Η ανυπαρξία σωστής κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσα από μαρτυρίες γνωστών σκηνοθετών όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος ,ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ντίνος Κατσουρίδης και ο Παντελής Βούλγαρης, σπουδαστών αλλά και διευθυντών κινηματογραφικών σχολών (Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Παναγιωτάτος κ.α.) είναι ο «μικρόκοσμος» του ντοκιμαντέρ «Champions: μια αστεία ιστορία», της πρώτης μεγάλου μήκους απόπειρας του νεαρού σκηνοθέτη Γαβριήλ Τζάφκα.
Η ταινία θα παίζεται από την ερχόμενη Πέμπτη (26 Ιανουαρίου) αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (μαζί με τη βραβευμένη μικρού μήκους του «Λήθη»), όπου το βράδυ (Δευτέρα 23 Ιανουαρίου) θα κάνει πρεμιέρα. Μετά την πρεμιέρα (ώρα έναρξης 19.30) θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στους σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο, Μάνο Ζαχαρία, Κατερίνα Ευαγγελάκου, την Μαρία Κομνηνού (Αν. Καθηγήτρια & Γεν. Γραμ. Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και τον ίδιο τον Τζάφκα, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Ευάννας Βενάρδου.
Θέμα της συζήτησης «Η κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα». «Για μένα το θέμα του ντοκιμαντέρ δεν είναι αν υπάρχει ή όχι κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά το γιατί δεν υπάρχει» είπε στο Βήμα ο Γαβριήλ Τζάφκας που ανατρέχει ως την αρχή της ελληνικής κινηματογραφικής παιδείας, το 1950, χρονιά ίδρυσης της κινηματογραφικής σχολής Σταυράκου. Από τότε έχουν γίνει πολλές απόπειρες δημιουργίας μιας σοβαρής σχολής κινηματογράφου αλλά όλες «κάπου σκόνταφταν_ κάτι γινόταν στο τέλος και τα σχέδια δεν υλοποιούνταν.»
Όλα αυτά μέχρι το 2004, χρονιά ίδρυσης της σχολής κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την οποία αποφοίτησε ο Τζάφκας. Εκεί όμως που θα περίμενες μια εικόνα βελτίωσης, να που και πάλι επήλθε μόνον απογοήτευση. «Γιατί και αυτή η σχολή ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές για να εγκαταλειφθεί στην πορεία» είπε ο Τζάφκας. Για την πορεία της μιλα ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Βερνίκος και ο πρώην πρόεδρος της σχολής Απόστολος Βέττας.
Οι απόψεις όσων μιλούν στο ντοκιμαντέρ διίστανται, συχνά το παράπονο γίνεται θυμός και η «χολή» πολλών σε ότι αφορά την στάση του κράτους απέναντι όχι μόνον στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά εν γένει στον ελληνικό πολιτισμό, είναι διάχυτη. Χαρακτηριστικά ο Θ. Αγγελόπουλος αναφέρεται σε μια Βουλή που «πρέπει να τιναχτεί στον αέρα και να ξαναγεννηθεί.» Από την άλλη πλευρά η άποψη του Μ. Κακογιάννη για την κινηματογραφική εκπαίδευση ήταν απλώς «να βλέπεις καλές ταινίες.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, ο Τζάφκας προσέγγισε και σκηνοθέτες του εξωτερικού, όπως ο Εμίρ Κοστουρίτσα, ο Φατίχ Ακίν, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς και ο Βέρνερ Χέρτσογκ.
Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1986 και αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιλέχθηκε από το 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου για να συμμετάσχει στο Berlinale Talent Campus τον Φλεβάρη του 2010 και εργάστηκε ως β’ βοηθός σκηνοθέτη στην μεγάλου μήκους ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «Μικρές Εξεγέρσεις» (Μάϊος – Οκτώβριος 2008). Εκτός άλλων δραστηριοτήτων του, συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας με την ταινία «Χάρη» (στο Τμήμα Σπουδαστικών, 2007), ενώ με την ταινία «Λήθη» απέσπασε τιμητική διάκριση υποσχόμενου σκηνοθέτη καθώς και εύφημη μνεία για την ερμηνεία του Περικλή Μπουγιουκλή. Ο Τζάφκας έχει εργαστεί και για το BBC το καλοκαίρι του 2005 στην τηλεοπτική παραγωγή του «My family and other animals» (εκτέλεση παραγωγής CL productions).
Συντελεστές της ταινίας Champion: Μια αστεία ιστορία
Γαβριήλ Τζάφκας – Σκηνοθεσία
Τζίνα Πετροπούλου – Παραγωγός
Μιχάλης Μπούρης – Διευθ. Φωτογραφίας
Άρης Αθανασόπουλος – Ήχοληψία
Κυρηναίος Παπαδημάτος – Μοντάζ
Λίλυ Κοντοδήμα – Animation
Κώστας Κολοκάθης – Ηχητικός Σχεδιασμός – Μιξάζ
Ελιζαμπέττα Ηλία – Γεωργιάδου – Βοηθός Σκηνοθέτη
Τζίνα Πετροπούλου, Γαβριήλ Τζάφκας – Παραγωγή