Την αξία των σπουδαίων αρχαιοτήτων της Μακεδονίας που κατασχέθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε επιχείρηση της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να καθορίσει τριμελής εκτιμητική επιτροπή που καταρτίσθηκε χθες Τρίτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο χρυσός θησαυρός θα πωλούνταν, όπως έχει γίνει γνωστό, αντί 10 εκατομμυρίων ευρώ – αρχικά οι αρχαιοκάπηλοι είχαν ζητήσει 20 εκατομμύρια – αν και από ιστορικής και αρχαιολογικής πλευράς είναι φυσικά ακοστολόγητος. Παρ΄ όλα αυτά η επιτροπή αποτελούμενη από τις αρχαιολόγους κυρίες Τζένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Λίλιαν Αχειλαρά προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (περιοχή Θεσσαλονίκης) και Αγγελική Κοτταρίδη προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αιγές, Πέλλα) καλείται στο προσεχές διάστημα και αφού μελετήσει τις αρχαιότητες να προβεί στον προσδιορισμό της αξίας τους.
Βασικό ζήτημα το οποίο εξετάζει η επιτροπή είναι, αν η αξία των αρχαίων που έχουν κλαπεί υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, διότι σ΄ αυτή την περίπτωση και βάσει του Αρχαιολογικού Νόμου οι υπεύθυνοι διώκονται για κακούργημα.
Δύο ακόμη περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα τις διωκτικές αρχές λαμβάνοντας, ειδικά αυτή που αφορούσε τον πίνακα του Ρούμπενς, μεγάλη δημοσιότητα συζητήθηκαν στο ΚΑΣ από το οποίο καταρτίσθηκαν ισάριθμες επιτροπές για την αξιολόγηση των έργων που κατασχέθηκαν.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η επιμελήτρια της Πινακοθήκης κυρία Ολγα Μεντζαφού – Πολύζου και ο ιστορικός της τέχνης κ. Αθανάσιος Σωτηρίου θα εκτιμήσουν την αξία του έργου του Ρούμπενς «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», το οποίο είχε κλαπεί από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης πριν από δέκα χρόνια για να κατασχεθεί σε ελληνικά χέρια την 1η Σεπτεμβρίου.
Ενα Κοράνι με χρυσές επιγραφές, που θεωρείται πολύ μεγάλης αξίας, ένα χειρόγραφο στην αραβική γλώσσα αλλά και τρία χάλκινα αντικείμενα της Προϊστορικής εποχής καθώς και μία μετάλλινη σφραγίδα, τα οποία κατασχέθηκαν επίσης την 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να εκτιμήσουν οι αρχαιολόγοι κυρία Ελένη Παπάζογλου και κυρία Στυλιανή Σαμπανοπούλου της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και η καθηγήτρια του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Κονδύλη.
Τα πορίσματα των επιτροπών αυτών θα πρέπει θα κατατεθούν εντός ενός μήνα όπως ζήτησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη που προΐσταται του ΚΑΣ.
Στο μεταξύ, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσεται ο μακεδονικός θησαυρός συνεχίζεται η συντήρηση των αντικειμένων – χάλκινα κράνη, χρυσές προσωπίδες και χρυσά κοσμήματα, ασημένια και χάλκινα κύπελλα κ.ά.- ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα οι φθορές τους από τον χρόνο αλλά και από την παραμονή τους έξω από το κλειστό σύνολο, τους τάφους δηλαδή, όπου ήταν εγκλεισμένα. Μετά από την πρώτη συντήρηση αναμένεται η επίσημη παρουσίασή τους οπότε και θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτά. Υπενθυμίζεται εδώ, ότι παρά το γεγονός, ότι οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι για την προέλευσή τους, που προσδιορίζεται κάπου στις περιοχές της Πέλλας, δεν έχει εντοπισθεί ακόμη ο ακριβής τόπος της λαθρανασκαφής, κάτι που μπορεί βεβαίως να προκύψει και από την ανάκριση των δύο συλληφθέντων.