Ωρα 9 και 7 λεπτά σήμερα το πρωί, η μαρμάρινη λεοντοκεφαλή που κοσμούσε εδώ και αιώνες τη ΝΔ γωνία του Παρθενώνα κατέβαινε με γερανό από το μνημείο, δεμένη προσεκτικά με ιμάντες. Γύρω, οι υπεύθυνοι των έργων αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, οι τεχνίτες με γαντοφορεμένα χέρια, και λίγο μακρύτερα οι τουρίστες που παρακολουθούσαν ξαφνιασμένοι το σημαντικό γεγονός. Παρόντες και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος καθώς και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κυρία Λίνα Μενδώνη.
Βάρους 1, 2 τόνων αυτό το αρχιτεκτονικό μέλος χρειάστηκε ωστόσο μόνο λίγα λεπτά για να βρεθεί στο έδαφος και να πάρει το δρόμο για το εργαστήριο όπου πρόκειται να συντηρηθεί για να ανεβεί ξανά στη θέση του ως το 2013 οπότε ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τέλεια δουλεμένη από το χέρι θεϊκού γλύπτη η λεοντοκεφαλή – μία υδροροόη, που δεν λειτουργούσε ωστόσο – διατηρεί σε ίχνη βέβαια, το χρυσό της χαίτης του λιονταριού και σε άλλο σημείο ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Παρ΄ όλα αυτά η φθορά στην επιφάνεια του μαρμάρινου έχει προχωρήσει, σε κάποια σημεία, σε βάθος από 6 ως 10 εκατοστά. Αλλωστε η πλευρά αυτή του μνημείου εκτός από τους σεισμούς έχει υποστεί σοβαρές βλάβες και από τους βομβαρδισμούς Μοροζίνι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τμήμα του ναού αποκαθηλώνεται στο πλαίσιο του μεγάλου αναστηλωτικού προγράμματος των μνημείων της Ακρόπολης, που περιλαμβάνει συντηρήσεις και αποκαταστάσεις ευρείας κλίμακας, το συγκεκριμένο όμως είναι και αδιατάρακτο. Γιατί ουδέποτε επενέβη ο άνθρωπος στο σημείο αυτό του Παρθενώνα από την εποχή που ο Φειδίας το έβαλε στη θέση του. Συγκεκριμένα στις άκρες των μακρών πλευρών υπήρχαν μαρμάρινα ακροκέραμα σε σχήμα ανθεμίου και στις τέσσερις γωνίες μαρμάρινες ψευδοϋδρορρόες σε σχήμα λεοντοκεφαλών.
Συνολικά 80 αρχιτεκτονικά μέλη πρόκειται να αποξηλωθούν από τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που μόλις άρχισε, η εικόνα του μνημείου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα καθώς αφορά τα ανώτερα τμήματά του. Μεταξύ αυτών είναι και επτά μετόπες, οι οποίες θα επιστρέψουν στο μνημείο μόνον ως αντίγραφα ενώ οι δύο πρώτες της δυτικής όψης θα εκτεθούν στο Μουσείο Ακρόπολης. Τα έργα της Ακρόπολης άλλωστε είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με 8 εκατ. ευρώ. «Μερικά πράγματα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο παραμικρό εξ αιτίας της κρίσης και ένα από αυτά είναι η συμπεριφορά μας στον πολιτισμό», δήλωσε κ. Γερουλάνος. «Τον τελευταίο καιρό ακούγονται μόνο τα προβλήματα γύρω από το θέμα της φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους και ξεχνάμε το σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ», είπε εξάλλου η κυρία Μενδώνη.
Ολοκληρώνεται στο μεταξύ η λάξευση των ραβδώσεων στους κίονες της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα ενώ ένα συμπληρωματικό έργο απομένει για τα Προπύλαια. Για να ακολουθήσει η νότια πλευρά του μνημείου, η πλέον ιδιόμορφη καθώς σε αυτήν είχε δημιουργηθεί τον 15ο αιώνα από τους Φράγκους ένας πύργος στον οποίο είχαν ενσωματωθεί αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσυναρμολογηθεί από τον Παρθενώνα.
Στη μικρή περιήγηση που ακολούθησε στον ιερό βράχο με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, πολιτικό μηχανικό κυρία Μαίρη Ιωαννίδου, τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως καθηγητή κ. Χαράλαμπο Μπούρα, τον υπεύθυνο των έργων στον Παρθενώνα αρχιτέκτονα κ. Νίκο Τογανίδη και την Εφορο Ακροπόλεως κυρία Σαμαρτζίδου, ο υπουργός ενημερώθηκε και για το πρόβλημα των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα μνημεία της Ακρόπολης. Γιατί η παραμονή τους στο ύπαιθρο οδηγεί στην καταστροφή τους. Πρόταση της ΕΣΜΑ είναι να στεγαστούν στο άδειο σήμερα παλαιό μουσείο αλλά σχετική απόφαση δεν υπάρχει.