Μέρες, νύχτες αλλά και εβδομάδα μουσείων εν όψει του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου με πολλές εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και άλλες και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Φέτος ειδικά ο εορτασμός έχει ως γενικό θέμα τα «Μουσεία και τη Μνήμη», με επιμέρους αναφορές στις συλλογές και τα τεκμήρια, την ιστορία των μουσείων, τις ξεχασμένες μνήμες, τη σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ακόμη την πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. (Πατησίων 44, τηλ. 210 8217724)
6 Μαΐου: Μουσικό και εικαστικό ταξίδι στον 16ο και 17ο αιώνα με φωνητική και οργανική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ από το Σύνολο Κέλσος. Ερμηνεύουν οι: Φαίνη Νούσια, Νίκος Μ. Νικολαϊδης, Ελλη Τσενέ, Σταύρος Κατηρτζόγλου, Mechthild Stark. Η επιλογή εικαστικών θεμάτων, η επιμέλεια κειμένων και η παρουσίαση είναι από την γλύπτρια Ιωάννα Ομορφοπούλου. (Μνημειακός προθάλαμος του ΕΑΜ, ώρα 19:00-20:30)
7 Μαΐου: «Ηχος της Ελλάδας – Μουσική του κόσμου». Συναυλία της λαϊκής ορχήστρας ελληνικής μουσικής «Εμμετρον σε ένα ταξίδι από τον Βαμβακάρη ως τον Λοΐζο. Με τις μεγαλύτερες, κινηματογραφικές κυρίως, επιτυχίες ελλήνων συνθετών, όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Ζαμπέτα κ. α., Τραγουδούν η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Βαγγέλης Δούβαλης και η Κατερίνα Παχάκη. (Αίθριο του ΕΑΜ, ώρα 19:00-20:30)
17 Μαΐου: Θέατρο Κύκλος «Καταλόγια». Μία τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών με κοινό θέμα τη θυσία. Πρόκειται για τις παραλογές «Της μάνας φόνισσας», «Του γιοφυριού της Άρτας» και «Της κακιάς πεθεράς, που θα παρουσιαστούν από ηθοποιούς αλλά και κούκλες σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη ώρα 21:00).
18 Μαΐου: Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ με το «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι. Στο πιάνο και διευθυντής της χορωδίας Δημήτρης Μπουζάνης. (Αίθριο του ΕΑΜ, ώρα 19:00)
22 Μαΐου: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά 7 έως 11 ετών με τίτλο «Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα» (1:00-12: 00 και 12:15-13:15. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 8217724)
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης, τηλ. 210 92.42.111 – 3)
18 Μαΐου: «Εκμυστηρεύσεις». Μία δράση με οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μνήμης και της προσωπικής εκμυστήρευσης. Είναι έργα των Μπιλ Βιόλα, Γκάρυ Χιλλ, Τόνι Άουρσλερ, Τζον Μπαλντεσσάρι, Μαριάννας Στραπατσάκη, Πολ Μακάρθι και Μάικ Κέλλι, Σέλλυ Σίλβερ και Έρικ Μπέλγκουμ, τα «μυστικά» των οποίων διασταυρώνονται με τις μνήμες και τα μυστικά του θεατή.
Με την ιδέα εξάλλου, ότι κάθε διαβασμένο βιβλίο κρύβει μέσα του τις μνήμες και τα μυστικά των αναγνωστών του, πραγματοποιείται ένα «bookcrossing», ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων και διασταυρώσεων της μνήμης. Ετσι, ειδικοί σάκοι που έχουν τοποθετηθεί ήδη στο περιστύλιο του μουσείου δέχονται… βιβλία και μυστικά! Το bookcrossing θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου, όταν επισκέπτες και περαστικοί θα μπορέσουν να διαβάσουν, να πάρουν ή να ανταλλάξουν τα βιβλία, που θα έχουν ήδη συγκεντρωθεί τις προηγούμενες μέρες! (Ώρες λειτουργίας: 11: 00 – 24:00. Υπαίθριες προβολές: 21: 00 – 24:00)
Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, τηλ. 210.8807799)
14 Μαΐου, Νύχτα Μουσείων: Ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εικαστικές παρεμβάσεις, θέατρο, μουσική και χορός, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Σε συνεργασία με τα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ Mosaic και Εν Δράσει και με νέους καλλιτέχνες. (Από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα).