Την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης από τη Γερμανία όπου βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα ετοιμάζεται να ζητήσει η Αίγυπτος.
Το αίτημα θα αποσταλεί επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου συνοδευόμενο μάλιστα με τα αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν ότι το έργο εξήχθη παράνομα από τη χώρα. Αυτά διαμηνύει από την Αίγυπτο ο υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα που τους απασχολεί εδώ και χρόνια. Γιατί η ηλικίας 3.400 ετών Νεφερτίτη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πέντε πιο σημαντικών έργων τέχνης, που παρ΄ ό,τι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου παραμένουν στο εξωτερικό.
Από τη μεριά της όμως η Γερμανία αρνείται ακόμη και να συζητήσει το θέμα: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Η Νεφερτίτη θα παραμείνει στο Βερολίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά ο Χαουάς, που είχε ξαναστείλει το αίτημα στη Γερμανία υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, μία ημέρα πριν από την έναρξη της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην αποπομπή του Μουμπάρακ, δεν επαναπαύεται. Μπορεί η Γερμανία να λέει, ότι η προτομή, που ανακαλύφθηκε το 1912 από τον γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρτ στις όχθες του Νείλου, αγοράστηκε νόμιμα(;) από το Πρωσικό κράτος και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, ο Χαουάς όμως επιμένει, ότι το άγαλμα εξήχθη λαθραία από τη χώρα.
Θυμίζουμε ότι η Νεφερτίτη, γνωστή ως μία από τις ωραιότερες γυναίκες της ιστορίας, ήταν η σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν, ο οποίος είχε μετατρέψει το βασίλειό του σε μονοθεϊστικό, ασπαζόμενος τη λατρεία του θεού ήλιου, Ατον.
Και φυσικά όλη αυτή η ιστορία του αιγυπτιακού αιτήματος έχει μία ιδιαίτερη σημασία για μας τους Ελληνες, αφού θυμίζει ανάλογες υποθέσεις με ελληνικές αρχαιότητες που παρακρατούνται παράνομα στο εξωτερικό και την προσπάθειά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.