Η «Νίκη του Καλλιμάχου», το αναθηματικό μνημείο που στήθηκε στην Ακρόπολη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, όπου ο αθηναίος πολέμαρχος έπεσε γενναία μαχόμενος, πρόκειται να παρουσιασθεί για πρώτη φορά συναρμολογημένο από όλα τα υπάρχοντα θραύσματά του, σε τελετή που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη 1 μετά το μεσημέρι στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για μία από τις βασικές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη που άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας- οι άλλες τρεις είναι η έκθεση «Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα», που θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Ζάππειο, οι παραστάσεις της Λυρικής με την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς» (από 29 Οκτωβρίου) και το «Μarathon Ρroject» (31 Οκτωβρίου), ένας μαραθώνιος σκέψης και έκφρασης καλλιτεχνών και διανοουμένων στο Μουσείο Ακρόπολης, με συμμετέχοντες διάσημα ονόματα.

Φόρος τιμής από την πόλη της Αθηνάς στον ήρωα Καλλίμαχο, έναν από τους δέκα στρατηγούς, η ψήφος του οποίου μάλιστα έκανε τη διαφορά στην απόφαση της σύγκρουσης με τους Πέρσες το 490 π.Χ., ήταν το μνημείο που διασώθηκε ως σήμερα, σπασμένο σε δύο κύρια κομμάτια αλλά και σε πολλά θραύσματα. Σε παριανό μάρμαρο είχε σμιλευθεί αυτή η Νίκη, της οποίας λείπει το κεφάλι, καθώς και μικρό τμήμα του βραχίονα και του κορμού, ενώ σαφή είναι τα ίχνη από τα σημεία στερέωσης του περιδέραιου και των φτερών της αλλά και της μανίας αυτών που ήθελαν να την καταστρέψουν (πιθανώς οι Πέρσες το 480 π.Χ.).

Σε ύψος πέντε μέτρων έφθανε το μνημείο μαζί με τον κίονα, ο οποίος έφερε και επιγραφή. Και έτσι ακριβώς πρόκειται να στηθεί εκ νέου στην τεράστια αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών του μουσείου, μετά τη συγκόλληση των θραυσμάτων και την αναστήλωση του κίονα, που υλοποίησε ο καθηγητής κ. Μα νόλης Κορρές. Η τελική εργασία μάλιστα θα γίνει μέσα στην αίθουσα δεδομένου του ύψους του μνημείου.

* Καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στον «Μαραθώνιο του Μarathon Ρroject»τη διεθνή εκδήλωση που διοργανώνεται ετησίως, από το 2005, στη Serpentine Gallery του Λονδίνου, συνθέτοντας μια μαραθώνια συνέχεια ομιλιών και παρουσιάσεων γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Ανάμεσά τους οι Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ, Τζεφ Κουνς, Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ, Νικολάους Χιρς, Σάρα Μόρις, και από την Ελλάδα οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Κουνέλης, Δημήτρης Δημητριάδης, Πάνος Κουτρουμπούσης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ζυράννα Ζατέλη, Γιώργος Κουμεντάκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βλάσης Κανιάρης κ.ά. Επιμελητές της εκδήλωσης είναι οι Χανς Ούλριχ Ομπριστ και Νάντια Αργυροπούλου (Μουσείο Ακρόπολης, ώρα έναρξης 16.00). Πέρσες εναντίων Ελλήνων… ξανά

Τ ους δύο πολιτισμούς, ελληνικό και περσικό, που ήρθαν αντιμέτωποι στη μάχη, παρουσιάζει εξάλλου η έκθεση «Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα», κύριοι συντελεστές της οποίας είναι ο κ. Σπύρος Μερκούρης , η αρχαιολόγος κυρία Ελση Σπαθάρη και ο σχεδιαστής κ. Γιώργος Πασσίδης. Αντίγραφα αρχαίων τεχνουργημάτων (αγαλμάτων, αγγείων, όπλων) και επιγραφών, χάρτες, κοστούμια και οπτικοακουστικό υλικό χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του θέματος, καθώς μάλιστα μέσω της τέχνης η αφήγηση φθάνει ως τη σύγχρονη εποχή με την απήχηση του επιτεύγματος των Μαραθωνομάχων (διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου).

Ακόμη, η όπερα «Μαραθών- Σαλαμίς», με την υπόθεσή της να διαδραματίζεται πριν από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. (29, 30, 31 Οκτωβρίουκαι 2 Νοεμβρίου).