Oταν ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης κάλεσε τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη να συμμετάσχει στην ταινία «Μan in the sea» δεν είχε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στο μυαλό του. Απλώς τον ήθελε στο καστ. Εν τέλει κατέληξε στον πρώτο αξιωματικό του πλοίου όπου διαδραματίζεται η ιστορία, κυβερνήτης του οποίου είναι ο Αντώνης Καρυστινός. Αν και οι δυο Κωνσταντίνοι γνωρίζονταν και ο Γιάνναρης είχε δει αρκετές παραστάσεις του Αβαρικιώτη στο θέατρο, δεν είχε τύχει ποτέ πριν να του προτείνει κάποιον κινηματογραφικό ρόλο.
Για την ακρίβεια, ελάχιστοι έχουν σκεφτεί την περίπτωση του Αβαρικιώτη, ο οποίος παίζει στο θέατρο από το 1998 και δεν έχει παρά μόνο μία ταινία στο ενεργητικό του, το ακραίο «Ηardcore» (1992) του Ντένη Ηλιάδη. « Δεν είναι ότι αγαπώ περισσότερο το θέατρο» μας λέει ο ηθοποιός, « απλώς δεν έχει τύχει να κάνω κινηματογράφο- δεν είναι δηλαδή ζήτημα επιλογής. Αν οι συνθήκες δουλειάς είναι καλές, ο κινηματογράφοςείναι εξαιρετική εμπειρία και μου αρέσει πάρα πολύ. Ακόμη και όταν τα γυρίσματα έχουν φυσικές δυσκολίες, όπως στο “Μan in the sea”, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ».
Σκηνοθετημένο ως επί το πλείστον πάνω και μέσα στο πετρελαιοφόρο Scottish Βard στη Δραπετσώνα, το φιλμ του Γιάνναρη ήταν το δυσκολότερό του από πλευράς γυρισμάτων.
Αφορμή υπήρξε το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, όμως ο ίδιος ο Γιάνναρης προτιμά να λέει ότι « η ταινία μιλά για την οικογένεια ». Με αφετηρία την απόφαση του κυβερνήτη να παρακούσει τις εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρείας και να σώσει μια ομάδα λαθρομεταναστών ναυαγών, ξετυλίγεται ένα περίπλοκο «κουβάρι» ανθρώπινων σχέσεων γύρω από τον κυβερνήτη, τη γυναίκα του ( Θεοδώρα Τζήμου ), τους λαθρομετανάστες αλλά και τον πρώτο αξιωματικό, τον οποίο υποδύεται ο Αβαρικιώτης. Τριάντα επτά ετών σήμερα, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης μεγάλωσε σε χωριό, το Αβαρίκο της Αιτωλοακαρνανίας, οπότε « δεν είχα καμία σχέση με αυτά τα πράγματα ». Στο μηχανογραφικό υπήρχαν οι λέξεις «θεατρικών σπουδών» και έτσι δήλωσε τη σχολή. Πέρασε, στη συνέχεια βαρέθηκε στο Πανεπιστήμιο, πήγε στη δραματική σχολή… και ξεκίνησε. Αξιόλογη θεατρική καριέρα έχει κάνει κυρίως με συμμετοχές στο «Εμπρός» και στο πλευρό του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Στην ερώτηση γιατί δεν έχει κάνει καθόλου τηλεόραση, αντιδρά με ένα ελαφρύ, σαρκαστικό γέλιο. «Η σχέση μου με την τηλεόραση είναι κάπως περίεργη. Ούτε εγώ την έχω επιδιώξει αλλά ούτε και αυτή». Επιμένει άλλωστε: «Η τύχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οποιαδήποτε εξέλιξη. Αυτό που λέμε “όπως τα φέρνει η ζωή”… Αισθάνομαι ότι κάπως τα πράγματα συμβαίνουν από μόνα τους.» Η ταινία «Μan in the sea» θα προβληθεί στις αίθουσες την επόμενη χειμερινή σεζόν.
«Με την κρίση δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει»
Ερωτώμενος για τον καλλιτεχνικό χώρο και τη δύσκολη σημερινή κατάσταση, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης δεν ακούγεται αισιόδοξος. « Οταν είσαι 37 χρονών και δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, κάπου κουράζεσαι. Τα χρήματα ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστα και από τη στιγμή που στη ζωή μας εμφανίστηκε η οικονομική κρίση, αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται σαν καραμέλα. Και εσύ δουλεύεις με την αγωνία αν θα πάρεις τα λίγα λεφτά που ούτως ή άλλως σου χρωστούν ». Για την ερχόμενη σεζόν δεν έχει κλείσει κάτι στο θέατρο και νιώθει ότι «θ α συμβούν ελάχιστα πράγματα. Ολα είναι στον αέρα και όλα είναι δύσκολο να γίνουν. Μόνο οι κρατικές σκηνές και το εμπορικό θέατρο φαίνεται να κινούνται. Και εκεί λειτουργούν άλλοι κώδικες με τους οποίους δεν έχω καμία επαφή ».