Caryl Ferey
Ούτου-Σάγκα Μαορί
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ.
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 434, τιμή 19 ευρώ
Ούτου-Σάγκα Μαορί
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ.
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 434, τιμή 19 ευρώ
Ο Καρίλ Φερέ, γεννημένος το 1967, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη με τη μοτοσικλέτα του και έπειτα έκανε τον γύρο του κόσμου. Η ζωή του ήταν ένα ατέλειωτο ταξίδι: Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική, Λατινική Αμερική. Η Νέα Ζηλανδία, μια από τις χώρες που τον κατέκτησε, τον οδήγησε στη συγγραφή του μυθιστορήματος Χάκα-Σάγκα Μαορί (2003) και Ούτου-Σάγκα Μαορί (2004). Οι εμπειρίες του στη Νότια Αφρική του ενέπνευσαν το μυθιστόρημα Ζουλού (2008), αυτές στην Αργεντινή το Μαπούτσε (2012), και εκείνες στη Χιλή το Κόνδωρ (2016) που πρόκειται να εκδοθεί από την Αγρα τον επόμενο χρόνο.
To Ούτου και το Χάκα, τα δύο μυθιστορήματα της Σάγκα Μαορί που διαδραματίζονται, όπως προαναφέρθηκε, στη Νέα Ζηλανδία, μια εξωτική χώρα στα νοτιανατολικά της Αυστραλίας, είναι σκοτεινά και βίαια. Σε αυτά, ο Φερέ περιγράφει τα σύγχρονα κοινωνικά ήθη και αναφέρεται στις παραδόσεις των ιθαγενών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους, στερήθηκαν τον πολιτισμό τους και αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν από τους λευκούς αποίκους, όχι χωρίς συγκρούσεις και συλλογικές ήττες. Το Ούτου είναι συνέχεια του Χάκα, παρ’ όλο που τα δύο βιβλία μπορούν να διαβαστούν και με ανάποδη σειρά, γράφει ο συγγραφέας σ’ ένα σημείωμα στην αρχή. Στο Χάκα ο Τζακ Φιτζέραλντ, ο αστυνομικός διευθυντής του Οκλαντ, ερευνά μια σειρά άγριων δολοφονιών. Ακολουθώντας τη διαδρομή του εκτελεστή, διασταυρώνεται με έναν επικίνδυνο Μαορί σαμάνο, τον Ζίνζαν Μπι, φύλακα ενός κοιμητηρίου, όπου αναπαύονται ανθρώπινα οστά. Ο θάνατος του Φιτζέραλντ, που έχασε τη ζωή του (άραγε αυτοκτόνησε;) στην προσπάθεια να εξιχνιάσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας του και της κόρης του, αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Κεντρικός ήρωας του παρόντος μυθιστορήματος είναι ο αστυνομικός Πολ Οσμπορν, φίλος του Φιτζέραλντ, ειδικός στον πολιτισμό των Μαορί, ο οποίος αναζητεί την αλήθεια, πεπεισμένος ότι ο θάνατος του αστυνομικού διευθυντή δεν ήταν αυτοκτονία. Καθώς οι εξαφανίσεις συνεχίζονται, αυτός μπλέκει με ανθρώπους που εμπορεύονται ή παίρνουν ναρκωτικά, ενώ μια γυναίκα, η μιγάδα Χάνα, στοιχειώνει τη ζωή του. Η ιστορία έχει δράση, πολιτικές αντιπαραθέσεις, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και αστυνομικούς, ειδεχθή εγκλήματα με θύματα γυναίκες, μα κυρίως έχει έρωτες και σεξ –ο Οσμπορν είναι ακαταμάχητος εραστής που σαγηνεύει τα θηλυκά. Ωστόσο, μόνο η Χάνα, η παιδική του αγάπη, μετράει. Στην αρχή του βιβλίου βλέπουμε τον κεντρικό ήρωα να πυροβολεί με μανία έναν άνδρα. Αργότερα, μαθαίνουμε πως αυτός ο άνδρας και οι φίλοι του βίασαν κάποτε τη Χάνα: ο Οσμπορν παίρνει την εκδίκησή του. Ούτου σημαίνει εκδίκηση. Από τη μεριά της, η Χάνα είναι αποφασισμένη να πάρει τη δική της εκδίκηση για την καταστροφή των ιδανικών της φυλής της με διαφορετικό τρόπο.
Tο Ούτου πραγματεύεται τις σχέσεις λευκών και ιθαγενών. Ο Φερέ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικών της Γαλλίας, σε αυτό περιγράφει τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τις τελετουργίες των Μαορί, μιλάει για ρατσισμό, καθώς και για την αντιπαλότητα πολιτών και εξουσίας. Ενίοτε, ως αντιστάθμισμα των άγριων σκηνών βίας, παραθέτει ποιητικές φράσεις, π.χ.: «Η γη έχυνε αλμυρά δάκρυα, η πρωινή πάχνη άχνιζε και έβγαζε πάνω απ’ τα κύματα σύννεφα καπνού που εξανεμίζονταν μες στο ροδαλό χάραμα…» (σ. 324). Ωστόσο, το μυθιστόρημα είναι πρωτίστως ερωτικό, αφού το πάθος του Οσμπορν για τη Χάνα κινεί το μυαλό και τα χέρια του ήρωα, αυτήν αγαπάει, γι’ αυτήν αγωνίζεται.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ