Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής
– Επτά φωτογραφίες της κρίσης
Εκδόσεις Πόλις, 2015, σελ. 267, τιμή 15 ευρώ
Η υπαστυνόμος Ολγα Πετροπούλου λατρεύει τον Μπόρχες και τα μαθηματικά. Στην καρδιά της κρίσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά δύσκολες υποθέσεις, όπου το κοινό έγκλημα, η πολιτική αυθαιρεσία και η λεγόμενη τρομοκρατία διαπλέκονται, με ασαφή, δυσδιάκριτα όρια. Στις επτά αυτοτελείς ιστορίες αυτού του τόμου η ηρωίδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με δολοφόνους, εκβιαστές και τοκογλύφους αλλά κυρίως με έναν βαθιά διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό που σε αγαστή συνεργασία με το παρακράτος βάζει πλάτη στο οργανωμένο έγκλημα όποτε αυτό του είναι χρήσιμο για να σκεπάσει τη δική του κόπρο.
Edward Whittemore
Σκιές στο Νείλο
Μετάφραση Αγγυ Βλαβιανού.
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2015, σελ. 736, τιμή 26 ευρώ
Κάιρο, 1942. Η εφιαλτική σκιά των στρατιωτών του Ρόμελ, η έκρηξη μιας χειροβομβίδας σε κάποιο φτωχικό καφενείο, ένας θλιμμένος κλόουν και ταχυδακτυλουργός, ένας αποτυχημένος ποιητής, λογιών λογιών κατάσκοποι, ένα πλωτό σπίτι στον Νείλο όπου κατοικούν δύο δίδυμες αδελφές, ένας νέγρος αρχαιολόγος που ζει σ’ ένα ταφικό μνημείο. Κομμάτια και θρύψαλα που ο Τζο Ο’ Σάλιβαν Μπίαρ πρέπει να ενώσει για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανέθεσε η Υπηρεσία Πληροφοριών των Συμμάχων. Πρόκειται για το τρίτο από τα τέσσερα αυτοτελή μυθιστορήματα του «Κουαρτέτου της Ιερουσαλήμ» του αμερικανού συγγραφέα.
Ψυχολογία
Φρόσω Μόττη – Στεφανίδη (επιμ.)
Παιδιά και έφηβοι σε έναν κόσμο που αλλάζει
– Προκλήσεις, προσαρμογή και ανάπτυξη
Εκδόσεις Εστία, 2015, σελ. 484, τιμή 18 ευρώ
Ο συλλογικός αυτός τόμος ασχολείται με ψυχοκοινωνικές προκλήσεις και αντιξοότητες που όλο και συχνότερα αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Αλλες συνδέονται άμεσα με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση (οικονομική ένδεια, μετανάστευση, χρήση του Διαδικτύου) και άλλες έμμεσα (κακοποίηση του παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας, ενδοοικογενειακή βία, διαζύγιο των γονέων, υιοθεσία και αναδοχή, παραδοσιακός και ηλεκτρονικός εκφοβισμός στον χώρο του σχολείου). Το βιβλίο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επιστήμονες της ψυχικής υγείας, καθώς και σε κάθε ανήσυχο αναγνώστη.
Κοινωνία
Χριστίνα Ρασιδάκη
Σχολικός εκφοβισμός – Bulling:
Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας
& Τρόποι αντιμετώπισης
(Ενας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς)
Εκδόσεις Πατάκη, 2015, σελ. 208, τιμή 11,90 ευρώ
Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε σχολικούς συµβούλους, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, φοιτητές, γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή µε παιδιά και νέους. Είναι ένας οδηγός για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση πειραγμάτων και περιστατικών εκφοβισμού (bullying) στο σχολείο. Αποτυπώνονται οι πλέον έγκυρες και αξιόπιστες μέθοδοι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, εφαρμοσμένες βήμα προς βήμα σε πλήθος περιστάσεων και εμπλουτισμένες με αυθεντικά παραδείγματα διαλόγων. Δίδεται ειδικό βάρος στην επικοινωνία με τους γονείς και με τα παιδιά που βάλλουν και βάλλονται.
Σχέσεις
Tρύφων Ζαχαριάδης
Συντροφικότητα, Αποχωρισμός
– Στον ρόλο παιδιού, εραστή, γονιού
Εκδόσεις Αρμός, 2015, σελ. 184, τιμή 13 ευρώ
Οι άνθρωποι από φόβο ή ευχαρίστηση δοκιμάζουμε να στριμώξουμε όσο πιο πολλή συντροφικότητα χωράει στη ζωή μας. Την ποιότητα όμως την καθορίζει ο φόβος του αποχωρισμού. Ετσι όταν συναντάμε τη συντροφικότητα, ο αποχωρισμός μοιάζει και είναι μια προσυμφωνημένη και αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Με βάση τις σκιερές πλευρές του καθενός μας, στο βιβλίο αυτό πραγματοποιείται μια διερεύνηση της συντροφικότητας και του φόβου της συντροφικότητας. Της εγγύτητας και της απόστασης, της σύνδεσης και της αποσύνδεσης που, σε κάθε τους εκδοχή, κρύβουν μέσα τους μιαν ελπίδα αγάπης.
Επανέκδοση
Νίκος Δαββέτας
Η Εβραία νύψη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 272, τιμή 11 ευρώ
Αθήνα – Βερολίνο – Θεσσαλονίκη. Μια νέα γυναίκα, η Νίκη, αναζητεί στοιχεία για την εμπλοκή του πατέρα της στον αφανισμό των Ελλήνων Εβραίων. Με πρόσχημα τη ζωγραφική, στη σκιά άγνωστων θυμάτων, οικογενειακών φαντασμάτων και μιας αδιόρατης ενοχής, πασχίζει να ανακαλύψει το λεπτό όριο ανάμεσα στη ζωή που ζούμε και στη ζωή που επινοούμε. Το βιβλίο αυτό του Νίκου Δαββέτα, το οποίο κυκλοφορεί πλέον ελαφρώς αναθεωρημένο από νέο εκδότη, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 και απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2010.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ