ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ
Ο 13ος επιβάτης
Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 256, τιμή 12 ευρώ

Το μυθιστόρημα πρωτοδημοσιεύθηκε το 1962 στην εφημερίδα «Απογευματινή» σε συνέχειες και εκδόθηκε το 1971 από τις εκδόσεις Περγαμηνή – και όχι από την Ατλαντίδα- Πεχλιβανίδης με την οποία ο Μαρής είχε μόνιμη συνεργασία. Πρωταγωνιστούν δύο φίλοι, ο αστυνόμος Μπέκας και ο δημοσιογράφος Μακρής, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί μαζί στο Εγκλημα στο Κολωνάκι (1953), όπου ερεύνησαν την υπόθεση της δολοφονίας του ζωγράφου Καρνέζη στην οδό Σκουφά. Εδώ, ο πρώτος νεκρός, ο Γιώργος Νικόδημος, πέφτει από το τρένο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Επειτα «αυτοκτονεί» η αδελφή του και σκοτώνεται σε τροχαίο ο ταμίας του θεάτρου «Γκλόρια» Απόστολος Ζακυνθηνός.
Ο Μπέκας θεωρεί ότι πίσω από τους θανάτους (έστω και αν ορισμένοι μοιάζουν με αυτοκτονίες) βρίσκεται ο άνθρωπος με το άσπρο κουστούμι και αρχίζει συστηματική έρευνα. Οι νεκροί, που ολοένα πληθαίνουν, έχουν ένα κοινό σημείο: είναι κληρονόμοι ενός πλούσιου Ελληνοαμερικανού, κάποιου Αμπάζογλου. Για πρώτη φορά σε 30 χρόνια καριέρας ο Μπέκας έχει εκνευριστεί τόσο πολύ: κάποιος προσπαθεί να τον εξαπατήσει.
Ο Μαρής μας ξεναγεί στην Αθήνα της εποχής μνημονεύοντας θέατρα, κινηματογράφους, καλλιτεχνικά στέκια, γυμναστήρια, μιλώντας για νάιτ κλαμπ, για τεντιμπόηδες, για αγώνες κατς, για πάρτι… Χρησιμοποιεί την πλοκή ως πρόσχημα για να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη και να πει πράγματα που τον καίνε. Πλάθει ζωντανούς χαρακτήρες, ενώ περιγράφει την κοινωνία του καιρού του, ανατέμνοντας τη μεγαλοαστική και τη μεσοαστική τάξη. Ενδιαφέρεται όμως και για την εργατική τάξη, οπότε τοποθετεί μέρος της δράσης σε φτωχικές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Ο 13ος επιβάτης συγκαταλέγεται στα πιο άρτια έργα του και η επανέκδοσή του αποτελεί εκδοτικό γεγονός.
Ο αστυνόμος Μπέκας επιστρέφει

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα
Επιμέλεια Αθηνά Κακούρη,
Κώστας Καλφόπουλος,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012,
σελ. 432, τιμή 14 ευρώ

Τριάντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Γιάννη Μαρή (1916-1979), δεκαπέντε σύγχρονοι έλληνες συγγραφείς, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, γράφουν ισάριθμες ιστορίες με ήρωα τον θρυλικό αστυνόμο Μπέκα προσπαθώντας να μείνουν πιστοί στο πνεύμα του συγγραφέα.
Ο Ανδρέας Αποστολίδης μιλάει για την κηδεία του Μπέκα και τον άνθρωπο με το λευκό κοστούμι, ο Νεοκλής Γαλανόπουλος αφηγείται ένα έγκλημα σε κλειστό δωμάτιο, ο Παναγιώτης Γιαννουλέας αναφέρεται σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Μάνη, ο Αντώνης Γκόλτσος γράφει μια ιστορία με χαρτοπαίκτες και τοκογλύφους, η Τιτίνα Δανέλλη διηγείται ένα έγκλημα στο Ζάππειο, ο Βασίλης Δανέλλης μιλάει για τη δολοφονία μιας χήρας στο σπίτι της, η Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου εξιστορεί πώς ένα βραχιόλι προξενεί φόνους, ο Δημήτρης Κεραμεύς θυμίζει ένα διήγημα του Εντγκαρ Αλαν Πόου, η Νίνα Κουλετάκη μάς πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με τις διώξεις των εβραίων, ο Δημήτρης Μαμαλούκας μάς ξεναγεί στη Βενετία με μια ιστορία από την Κατοχή, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αποκαλύπτει πώς ένας φόνος σχετίζεται με όπλα που προορίζονταν για την Κύπρο, η Αθηνά Μπασιούκα συνδυάζει τα μαθηματικά με τον εκβιασμό, ο Γιάννης Πανούσης αφηγείται την υπόθεση μιας δολοφονημένης πόρνης, ο Αργύρης Παυλιώτης μιλάει για έναν ματωμένο γάμο και ο Φίλιππος Φιλίππου ισχυρίζεται ότι στην Ακρόπολη μπορεί να γίνει έγκλημα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ


Χ. ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ

Καθαρές δουλειές
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012,
σελ. 228, τιμή 11 ευρώ

Ο αστυνόμος Γιώργος Δημάκος στα τέλη Αυγούστου του 2009, λίγο πριν από τις εκλογές, επιχειρεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Γιάννη Μέλου, εκδότη της κουτσομπολίστικης εφημερίδας «Σούσουρο», ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από κάποιον άγνωστο μέσα σε ένα μπιστρό της οδού Βουκουρεστίου. Τα πρόσωπα που παρελαύνουν είναι εκείνα που συνιστούν τη λεγόμενη διαπλοκή: εργολάβοι, μέτοχοι καναλιών, υπουργοί, ειδικοί στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές και ένα σωρό άνθρωποι που σχετίζονται με την πολιτική εξουσία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
Η καταιγίδα έρχεται,
συνέχισε να τρέχεις
Εκδόσεις Κέδρος, 2012,
σελ. 332, τιμή 16 ευρώ

Ο Αλμπέρ Βιντάλ, επιχειρηματίας με αντικείμενο το νερό, δολοφονείται σε δρόμο των Καννών στη διάρκεια του φεστιβάλ. Την εξιχνίαση του εγκλήματος αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Ζιλμπέρ Λεσπές. Μολονότι διαδραματίζεται στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν έλληνες ήρωες, εκτός από κάποιον στη Θεσσαλονίκη, το μυθιστόρημα αφορά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας, δικηγόρος το επάγγελμα, αναφέρεται στην κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, στην ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας, στην κρίση αξιών και θεσμών και στα φαινόμενα παρακμής.


MICHAEL CONNELLY
Εννέα δράκοι
Μετάφραση Εφη Τσιρώνη
Εκδόσεις BELL, 2012,
σελ. 412, τιμή 7,80 ευρώ

Ο Χάρι Μπος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του ιδιοκτήτη μιας κάβας, του κινεζικής καταγωγής Τζον Λι. Η ανάκριση των μελών της οικογένειάς του δεν φωτίζει στο παραμικρό την υπόθεση και η έρευνά του στρέφεται σε μια συμμορία εκβιαστών. Ξαφνικά, ο Μπος παίρνει ένα μήνυμα πως η κόρη του, που κατοικεί στο Χονγκ Κονγκ με τη μητέρα της, έχει απαχθεί και σπεύδει να τη σώσει. Μυθιστόρημα για το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα και την απληστία.


ELMORE LEONARD
Ο καπάτσος
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 442, τιμή 16 ευρώ

Ο Ελμορ Λέοναρντ επιχειρεί να αναβιώσει την ταραγμένη εποχή της ποτοαπαγόρευσης, εξιστορώντας τις περιπέτειες του Καρλ Ουέμπστερ, ενός ερωτιάρη και καπάτσου αστυνόμου. Στην ιστορία πρωταγωνιστούν ληστές τραπεζών, μαφιόζοι, τραπεζίτες, ιδιοκτήτες πετρελαιοπηγών, αλλά και μοιραίες γυναίκες. Υπάρχει κι ένας δημοσιογράφος, ο Τόνι Αντονέλι, ο οποίος καταγράφει τους σκοτωμούς και τις ληστείες στο λαϊκό περιοδικό «Αληθινά μυστήρια», μαζί με τις απεργίες των ανθρακωρύχων, οι οποίοι καθοδηγούνται από ιταλούς σοσιαλιστές.

ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ
Η ώρα των κατασκόπων
Μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012,
σελ. 414, τιμή 15,98 ευρώ

Ο Τζον Λε Καρέ περιγράφει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου περίπου όπως την έζησε ο ίδιος. Ενας πράκτορας-αγγελιοφόρος που έχει στην κατοχή του ένα φωτογραφικό φιλμ σχετικό με την εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στην Ανατολική Γερμανία βρίσκεται νεκρός κάπου στη Φινλανδία. Στο παιχνίδι μπαίνει ο Λάιζερ, άλλος πράκτορας, και η υπόθεση περιπλέκεται. Μετά από το Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο, ο Λε Καρέ έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία του.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Καμιά ανάπαυση για τους νεκρούς
Πρόλογος David Baldacci,
μετάφραση Μαρία Πηγαδά
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2012,
σελ. 376, τιμή 16,50 ευρώ

Είκοσι έξι αναγνωρισμένοι συγγραφείς γράφουν από ένα κεφάλαιο μιας ιστορίας γεμάτης μυστήριο, έρωτα και εκδίκηση. Οταν σε μια «σιδηρά παρθένο», όργανο βασανιστηρίων που εκτίθεται σε μουσείο του Βερολίνου, βρίσκεται το πτώμα του Κρίστοφερ Τόμας, ενός αδίστακτου επιμελητή έργων τέχνης που εργαζόταν σε μουσείο του Σαν Φρανσίσκο, συλλαμβάνεται η γυναίκα του, καταδικάζεται για φόνο και εκτελείται. Δέκα χρόνια αργότερα ο αστυνομικός Τζον Ναν επιχειρεί να διαπιστώσει αν η Ρόζαλιν έπεσε θύμα πλεκτάνης. Ενα επιτυχημένο λογοτεχνικό εγχείρημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ