Μια παρέα εικοσάχρονων ζει την αλλαγή των ηθών που συντελέστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

Πρόκειται για τους ήρωες στο τελευταίο μυθιστόρημα του Μάρτιν Εϊμις «Το καλοκαίρι του έρωτα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο τίτλος είναι ελαφρώς παραπλανητικός, καθώς παραπέμπει σε ελαφρύ, μαζικό ανάγνωσμα. Αν μεταφραζόταν επακριβώς θα ήταν «Η εγκυμονούσα χήρα», μια έκφραση δάνεια από τον ρώσο φιλόσοφο Αλ. Χέρζεν, ο οποίος με αυτή την εικόνα περιέγραφε το τέλος μιας συνθήκης προτού γεννηθεί η επόμενη. Το βιβλίο λοιπόν εκτυλίσσεται στο μεταβατικό καλοκαίρι του 1970, με κεντρικό ήρωα τον εικοσάχρονο Κιθ Νίρινγκ, ο οποίος είναι μπερδεμένος ανάμεσα στις ορμές και στα αισθήματα, στην ντροπαλοσύνη και στις ερωτικές εμπειρίες. Εμπειρίες που έκαναν την προηγούμενη γενιά να ερυθριά και να ζηλεύει.

Για ακόμη μία φορά ο Εϊμις γίνεται αυτοαναφορικός: ο ήρωας έχει την ηλικία που ο ίδιος είχε το 1970, ενώ αρκετά χαρακτηριστικά του μυθοπλαστικού προσώπου αναγνωρίζονται στον συγγραφέα.

Για να τονίσει τις ομοιότητες στην αρχή του βιβλίου αναφέρει ότι όλα όσα διαδραματίζονται είναι αληθινά. Τα κορίτσια είναι αληθινά, τα αγόρια είναι αληθινά. Ο Κιθ ως ο κεντρικός ήρωας εμφανίζεται και σε μεγαλύτερη ηλικία, στα περασμένα εξήντα, με τρεις γάμους και τέσσερα παιδιά. Περνάει μια κρίση που έχει αναφορές σε εκείνες τις ανέμελες διακοπές σε ένα ιταλικό κάστρο.

Δύο φίλες του Κιθ με τις οποίες περνάει μαζί τις διακοπές έχουν σημασία για όσα εξιστορούνται. Η Λίλι είναι μια τυπική ξανθιά Αγγλίδα που έχει βάλει στόχο ζωής να κάνει σεξ με όποιον γνωρίσει και πιέζει τον εαυτό της να μη δίνει καμία προέκταση. Με τον Κιθ έχουν μια ανοιχτή σχέση, είναι ένα κλασικό ζευγάρι της εποχής, σχεδόν άναυδο από την ελευθερία που απέκτησε. Η Σεχραζάντ, η άλλη φίλη και οικοδέσποινα, είναι εκείνη που πρώτη κάνει μπάνιο γυμνόστηθη, προκαλώντας ταραχή στον Κιθ.

Μέσα από την αφήγηση προκύπτει ότι οι εικοσάρηδες των 70s είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη να μιλήσουν για όσα τούς συνέβαιναν. Και καθώς ο Κιθ είναι φανατικός αναγνώστης κλασικών μυθιστορημάτων στις συζητήσεις της παρέας επανέρχονται διαρκώς οι διάσημες ερωτικές σκηνές από κλασικά βιβλία.

Μάρτιν Εϊμις
Το καλοκαίρι του έρωτα
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011
Σελ. 480
Τιμή 17,70 ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ