Εν μέσω του αρνητικού κλίματος των τελευταίων ημερών υπήρξε μια ανακοίνωση που αναγκαστικά πέρασε στα ψιλά αλλά νομίζω πως αξίζει περαιτέρω μνείας – τουλάχιστον ως ελάχιστο αντίβαρο στα απαισιόδοξα τεκταινόμενα στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε τον ibank διαγωνισμό καινοτομίας της βραβεύοντας τις δέκα καλύτερες προτάσεις που σχετίζονταν με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αποδίδοντάς τους το συνολικό ποσό των 49.000 ευρώ.
Παρ’ όλο που τα χρήματα σίγουρα αποτελούν επιβεβαίωση για την (part-time, έστω) ενασχόληση των συμμετεχόντων από τον Ιούνιο που ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός, δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι ασχολήθηκαν σχεδόν επτακόσια άτομα ώστε να στείλουν περίπου τετρακόσιες προτάσεις. Αντίστοιχα πολλές είναι και οι προτάσεις στον αντίστοιχο διαγωνισμό καινοτομίας που ξεκίνησε η Eurobank αργότερα – ούτε λίγο ούτε πολύ τριακόσιες επιπλέον έγκυρες ιδέες κατατέθηκαν.
(Παραδόξως, τα νούμερα είναι μικρότερα από παλιότερους διαγωνισμούς -π.χ. το 2006 η Otenet είχε πάνω από 2000 υποβολές, αν και ομολογουμένως για ένα ευρύτερο αντικείμενο. Θα περίμενε κανείς ότι σε περιόδους περισσότερο «διψασμένες» για διεξόδους όπως η τωρινή οι συμμετέχοντες θα ήταν πιο πολλοί.)
Πέρα από τα προφανή οφέλη για τους νικητές, μετά από τέτοιους διαγωνισμούς «περισσεύουν» πολλές προτάσεις που δεν θα κερδίσουν οι οποίες όμως παραμένουν αξιόλογες. Ακόμα και αν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, ακόμα και αν ένα μεγάλο ποσοστό των προτάσεων δεν πρόκειται να επιβίωναν στον πραγματικό κόσμο, μιλάμε για εκατοντάδες στημένες ομάδες με έστω και λίγο ανεπτυγμένες ιδέες. Όπως έχουν τα πράγματα, η παραπάνω προσπάθεια – κατά πάσα πιθανότητα καταβεβλημένη παράλληλα με τις κανονικές δουλειές ή τις σπουδές των συμμετεχόντων- θα πάει, απλώς, χαμένη.
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι ενθαρρυντικό ότι η Εθνική θα επαναλάβει και του χρόνου το διαγωνισμό. Ίσως θα μπορούσε μάλιστα να δημιουργηθεί κάποιο portal αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας της κοινότητας των εκκολαπτόμενων αυτών επιχειρηματιών ώστε η δουλειά τους να ανθίσει περαιτέρω.
Αλλά κατά βάση πρέπει απλώς όσοι κόπιασαν να επιμείνουν ώστε η καλή ιδέα ή ακόμα και το ολοκληρωμένο business plan (το υποβληθέν όσων πέρασαν στη δεύτερη φάση) που έχουν στα χέρια τους να έχει μια ευκαιρία. Τουλάχιστον όσοι από αυτούς πιστεύουν στην ιδέα τους ξέρουν τι είναι το καλύτερο που έχουν να κάνουν.