Επειτα από ένα εξάμηνο δραματικών εξελίξεων, εξοντωτικών (συνεχών) θυσιών εκ μέρους των ελλήνων πολιτών και πολιτικο-κοινωνικής αναταραχής, το πολιτικο σύστημα της χώρας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο σημείο μηδέν .
Είτε παρερμηνεύθηκε η παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή το μεσημέρι κατά την επικοινωνία της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, είτε όχι, οι εκλογές του Ιουνίου αποτελούν κομβικής σημασίας διαδικασία για το μέλλον της χώρας.
Η Ελλάδα καλείται να τοποθετηθεί στις επικείμενες εκλογές για ένα κεντρικό ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για τις δραματικές εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος.
Κατά μία (ελληνική) εκδοχή, και σύμφωνα με το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Π. Πικραμμένου, στην επικοινωνία Μέρκελ – Παπούλια τέθηκε ζήτημα παράλληλης διεξαγωγής δημοψηφίσματος• κατά τη γερμανική, η συζήτηση αφορούσε τα όσα διακυβεύονται στις εκλογές και πάντως το Βερολίνο διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση περί δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις του γραφείου του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, η γερμανίδα καγκελάριος μετέφερε κατά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή το μεσημέρι, «σκέψεις για την διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη».
Νέα – de facto – δεδομένα
Είτε στη μία, είτε στην άλλη εκδοχή, η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, σχετικά με τα μηδαμινά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δεσμεύσεων της χώρας αλλά και με το «παράθυρο» που άνοιξε σχετικά με την αναπτυξιακή διάσταση που θα ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο υπάρχον μνημόνιο, δημιουργεί de facto νέα δεδομένα εν όψει των εκλογών του Ιουνίου. Και με βάση αυτά θα κληθούν, ακόμη κι αν έως σήμερα δεν το επιθυμούσαν, να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του Οκτωβρίου 2011, ο κ. Γ. Παπανδρέου σχεδίαζε να θέσει σε δημοψήφισμα τη δανειακή σύμβαση, ενώ το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί αντέδρασε οργισμένα λέγοντας ότι αν επρόκειτο να τεθεί κάτι σε δημοψήφισμα αυτό θα ήταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα πάντως, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα ήταν: «Συμφωνείτε με το οικονομικό πρόγραμμα που θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη;».
Τα στοιχεία αυτά και ενώ έχουν προηγηθεί οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία και οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ, οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες των Γερμανών, διαμορφώνουν με καθοριστικό και δραματικό τρόπο το πολιτικό πλαίσιο και το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου – παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος απορρίπτεται κατηγορηματικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Γεγονός είναι πάντως ότι έπειτα από ένα διάστημα δραματικών ανακατατάξεων στην πολιτική ζωή της χώρας και αφότου η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε τη θέση της σε εκείνη του κ. Λ. Παπαδήμου με αφορμή την πρόθεση για διενέργεια δημοψηφίσματος για το οικονομικό πρόγραμμμα που θα συνόδευε το κούρεμα του χρέους, η χώρα, οι πολιτικοί και οι πολίτες της επιστρέφουν στα δεδομένα του προηγούμενου Νοεμβρίου.
Αμηχανία των κομμάτων
Κατόπιν όλων αυτών, η αμηχανία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής ήταν αισθητή, καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, από τον κ. Αντ. Σαμαρά έως τον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, απέρριπταν τη γερμανική παρέμβαση αλλά απέφευγαν και να τοποθετηθούν επί της ουσίας.
Παρά ταύτα και σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ εν όψει των επικείμενων εκλογών, όπως κι αν αυτή εκδηλώθηκε και διατυπώθηκε, διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις των πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου – αφότου τοποθετηθούν σχετικώς οι πολιτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πολιτικά στελέχη που ήταν σε θέση να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παπούλια – Μέρκελ, όπως αυτή μεταφέρθηκε από την ελληνική πλευρά, είτε διενεργηθεί δημοψήφισμα, είτε όχι (με πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή), η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου συνιστά ούτως ή άλλως διαδικασία υπαρξιακής σημασίας για τη χώρα.