Αρχισε το μεσημέρι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνάντησε στις 13:00, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

«Τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και της ευθύνης για την Ελλάδα και τους πολίτες και όλες οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

«Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Προηγουμένως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης παρέδωσε στις 12:30 μ.μ. τα αποτελέσματα των εκλογών στον κ. Πετσάλνικο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο, συγκεκριμένο έργο το οποίο έφερε σε πέρας. Η αποστολή που τις είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις χθεσινές εκλογές λέγοντας «ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του» και πρόσθεσε «θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της δύσκολης πορείας για την εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας και για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και πιστεύω , ότι έχει μεγάλη σημασία να διασφαλισθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά αντιθέτως να δικαιωθούν και να αποδώσουν
».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ.Παπαδήμο να παραμείνει πρωθυπουργός έως ότου ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.

Συνάντηση Παπούλια με Σαμαρά

Λίγο μετά τις 3 μ.μ. ο κ. Παπύλιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Σαμαράς είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Ηρθαμε για να πάρουμε την εντολή».

Μετά τη συνάντηση αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος μπορεί είτε να την καταθέσει αμέσως την εντολή είτε να τη διατηρήσει για τρεις ημέρες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση τότε καταθέτει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για διερευνητική εντολή τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εν συνεχεία εάν και αυτός δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καλείται σε τρεις ημέρες ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.