Το πρώτο Μνημόνιο ήταν απαραίτητο γιατί η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή, αλλά το δεύτερο ρίχνει τη χώρα στα βράχια, δηλώνει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λουκά Κατσέλη σε συνέντευξή της στο in.gr. Προσθέτει ότι η μετεκλογική σύγκλιση «είναι αναγκαία εάν θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος», ενώ επισημαίνει πως «υπάρχουν δυνάμεις, με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ ένα ελάχιστο πλαίσιο πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο». Επίσης, σημειώνει ότι ο ψηφοφόρος «δεν πρέπει να παρασυρθεί από επικίνδυνες ακροδεξιές φωνές».
Ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου στηρίξατε το πρώτο Μνημόνιο, ωστόσο διαφωνήσατε με το δεύτερο, με αποτέλεσμα να διαγραφείτε από το ΠΑΣΟΚ.
«Ήταν εντελώς διαφορετικό το πρώτο από το δεύτερο Μνημόνιο. Ψήφισα το πρώτο Μνημόνιο επειδή τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή. Οι αγορές δεν μας δάνειζαν και η χώρα κινδύνευε να περιέλθει σε στάση πληρωμών. Παρέμεινα, τότε, στην Κυβέρνηση δίνοντας μάχες και εξέθεσα από την αρχή τις απόψεις και τις διαφωνίες μου τόσο στα κυβερνητικά όργανα όσο και δημοσίως. Δεν είχα εγώ όμως την ευθύνη άσκησης της οικονομικής πολιτικής.
» Και στα δύο υπουργεία απ’ όπου πέρασα, έδωσα μάχες και διαπραγματεύτηκα σκληρά βάζοντας ‘κόκκινες’ γραμμές εκεί που έπρεπε. Θα θυμάστε ότι στο υπουργείο Οικονομίας πέρασα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ερχόμενη σε σφοδρή σύγκρουση με τις τράπεζες. Στο υπουργείο Εργασίας απέτρεψα τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έπρεπε να φύγω από το υπουργείο Εργασίας για να περάσει το άρθρο 37, το οποίο καταψήφισα και γι’ αυτό διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
» Στο δεύτερο Μνημόνιο, παρόλο που υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης και παρόλο που είχα καταθέσει πολύ έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στον κ. Παπαδήμο όσο και στον κ. Βενιζέλο, δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε και αποδέχθηκε πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας.
» Το καταψήφισα, με προσωπικό κόστος, και έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό το έκανα, επειδή αποδομούνται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και κυρίως περιορίζεται επικίνδυνα η εθνική μας κυριαρχία λόγω της άρσης της ασυλίας από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος.
» Παρέμεινα συνεπής στις αρχές μου και πιστεύω ότι αυτή τη συνέπεια την αναγνωρίζουν οι πολίτες. Αυτή τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ».
Τελικά, τα Μνημόνια βοηθούν στη λύση του προβλήματος χρέους ή το πυροδοτούν;
«Εξαρτάται ποια είναι η συνταγή που προτείνουν. Η συνταγή του Μνημονίου που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν και υπέγραψαν οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε διεύρυνση του ελλείμματος και αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της.
» Υπόσχεται σκληρή λιτότητα και πολιτική ‘εσωτερικής υποτίμησης’, δηλαδή βίαιη επίθεση στη μέση ελληνική οικογένεια με μειώσεις μισθών και συντάξεων, φοροεπιδρομή, χαράτσια, ύφεση και ανεργία.
» Αυτή η συνταγή πρέπει ν’ ανατραπεί. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το υποστηρίζουν όλοι πλέον στην Ευρώπη. Μόνο οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς παραμένουν αμετανόητοι σε αυτό το αδιέξοδο. Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική τους ρίχνει τη χώρα στα βράχια;».
Αν οι κάλπες της 6ης Μαΐου δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται άλλωστε, τάσσεστε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή υπέρ νέας προσφυγής στις κάλπες;
«Συνεργασία στη βάση ποιας πολιτικής πλατφόρμας; Του Μνημονίου που βουλιάζει την οικονομία και εξαθλιώνει τους πολίτες; Όχι βέβαια.
» Το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε μία τέτοια συνεργασία. Γι’ αυτό έχει σημασία η Κοινωνική Συμφωνία να είναι στη Βουλή, να έχει ισχυρή φωνή, ώστε να αποτελέσει τον καταλύτη για μια προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να προτάξει και να διαπραγματευθεί έναν εναλλακτικό δρόμο».
Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να συνεργαστείτε μετεκλογικά με κάποιο κόμμα; Θεωρείτε ότι η Κοινωνική Συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά με κάποιο άλλο κόμμα, με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά;
«Προϋπόθεση για μετεκλογική συνεργασία είναι να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση. Υπάρχουν δυνάμεις, με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ ένα ελάχιστο πλαίσιο πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο.
» Και θα σας έλεγα ότι αυτή η σύγκλιση είναι αναγκαία εάν θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να βγούμε από την κρίση όρθιοι και όχι γονατισμένοι.
» Στην προεκλογική περίοδο, αυτό μπορεί να μη διαφαίνεται αλλά, μετεκλογικά, το σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό, με διαφορετικούς συσχετισμούς ανάμεσα και μέσα στα κόμματα.
» Πιστεύω ότι οι εκλογές όχι μόνο θα σαρώσουν τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις αλλά θα ανοίξουν το δρόμο με μια νέα πολιτική εκκίνηση προοδευτικής διακυβέρνησης».
Πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν βγάζοντας στην κάλπη της αγανάκτηση τους και με στόχο να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Τι σημαίνει για το κοινοβουλευτισμό εάν αυτή η εκλογική συμπεριφορά φέρει στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή;
«Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές έχουν μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προδιαγράψει την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσουν, με το δεύτερο Μνημόνιο το οποίο υπερψήφισαν.
» Η καταψήφιση της πολιτικής αυτής δεν συνιστά τιμωρία των δύο κομμάτων, αλλά άρνηση του κόσμου να εγκλωβισθεί σε δήθεν μονόδρομους και ψευτοδιλήμματα. Όπως και δεν πρέπει να εγκλωβισθεί και να παρασυρθεί από επικίνδυνες ακροδεξιές φωνές που έχουν στον πυρήνα της πολιτικής τους φυσιογνωμίας αρχές και αξίες εντελώς ξένες με αυτές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
» Για να γίνει αυτό χρειάζεται εναλλακτική ρεαλιστική προοδευτική πρόταση που να δίνει διέξοδο. Αυτή την πρόταση εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία διατυπώνουμε και καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και εκβιαστικά διλήμματα».
Ποια ήταν τα κοινά σημεία που σας ένωσαν πολιτικά με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος ήταν επίσης βασικός υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και πρωτεργάτης της ιδέας του δημοψηφίσματος για το ευρώ;
«Τόσο εγώ, όσο και ο Χάρης Καστανίδης είχαμε από την αρχή εκφράσει εντός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το λεγόμενο ‘κοινωνικό ρεύμα’ απέναντι στο ‘νεοφιλελεύθερο ρεύμα’, το οποίο όμως τελικά επικράτησε.
» Είχαμε διαφωνήσει μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με πολιτικές που έριχναν μονόπλευρα τα βάρη της προσαρμογής στη μέση ελληνική οικογένεια.
» Η μεγάλη ρήξη έγινε με τη ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, όπου το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ασπασθεί οριστικά και αμετάκλητα νεοφιλελεύθερες συνταγές. Οπότε και διαχωρίσαμε πλήρως τις θέσεις μας».
Ποια μέτρα θα προτείνατε για την άμεση ανάσχεση της καλπάζουσας ανεργίας;
«Ακόμα και μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, δυνατότητες υπάρχουν. Ως υπουργός Εργασίας είχα εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ, για να ανοίξουν άμεσα 100.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
» Όταν έφυγα από το υπουργείο, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η εφαρμογή τους, ενώ έπρεπε να τρέξουν πολύ γρήγορα.
» Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς: όσο υιοθετούνται μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, η ανεργία θα καλπάζει. Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε ανατροπή όλων των υφεσιακών πολιτικών και λέμε ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος, με αναπτυξιακά μέτρα, κατάλληλη χρηματοδότηση και κοινωνική συνοχή. Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για μείωση της ανεργίας, για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».