«Να ξαναπάρουμε τη χώρα στα χέρια μας, με ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη» ήταν το μήνυμα του κ. Αντ. Σαμαρά το μεσημέρι της Κυριακής στο Ζάππειο στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Παράλληλα έστειλε και σήμα προς τους δανειστές της Ελλάδας, τονίζοντας πως «λεφτά δεν υπάρχουν για νέους φόρους και νέες περικοπές».
Στο εκλογικό σώμα, μίλησε με συγκεκριμένα μέτρα για την περικοπή της σπάταλης στο δημόσιο, πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη, πως θα μειωθεί η ανεργία, δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις, άφησε ανοικτό, με προσεκτικό τρόπο, το ενδεχόμενο αναπλήρωσης εισοδήματος και όσων υπέστησαν μειώσεις αποδοχών και μίλησε για άρση αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους, ομολογιούχους και δανειολήπτες
Όμως ένα σημείο της ομιλίας του έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν είπε με το βλέμμα στο μέλλον, προδιαγράφοντας τι θα γίνει, καθώς σημείωσε πω εάν υπάρξει ανάπτυξη, τότε δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και σε λίγο θα προσλαμβάνονται άνεργοι και θα ανεβαίνουν σιγά-σιγά οι μισθοί.
«Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη, τότε –ότι κι αν υπογράψουμε ότι κι αν αρνηθούμε να υπογράψουμε – η οικονομία θα καταρρεύσει και τα εισοδήματα να μηδενιστούν. Αυτό πάμε να αποτρέψουμε» είπε με ισχυρή δόση ειλικρίνειας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον οποίο αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό, υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει με την ψήφο της 6ης Μαϊου πολιτική σταθερότητα, την οποία επεσήμανε πολλές φορές, και έδωσε την υπόσχεση, χρησιμοποιώντας το σύνθημα του κόμματός του, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς ζήτησε και πάλι καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία για να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα και να σταθεί η Ελλάδα, όπως είπε στα πόδια της, και ξεκαθάρισε με πιο επίσημο τρόπο ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει την επόμενη ημέρα με το ΠαΣοΚ.
«Δώστε μας τη δύναμη ενός Έθνους για να κερδίσουμε τη μάχη της πατρίδας» είπε ο κ. Σαμαράς –που στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου είπε το ίδιο σύνθημα σε πρώτο ενικό- και εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί σε 5-7 χρόνια να είναι πρωταθλητής στην ανάπτυξη.
Με αναφορές στη μεσαία τάξη που πρέπει να στηριχθεί και με οδηγούς τις φράσεις «η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων» και «αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας-τέρμα στην ασυλία της Αριστεράς», ο κ. Σαμαράς εισέρχεται στην ευθεία των εκλογών με όπλο του το οικονομικό του πρόγραμμα, το λεγόμενο και «Ζάππειο ΙΙΙ».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε ως το βασικό εργαλείο του για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την αποκατάσταση των αδικιών τη μείωση του σπάταλου κράτους, στην οποία αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές.
Μάλιστα για πρώτη φορά άφησε και μια χαραμάδα ανοικτή για την αποκατάσταση των μισθών που έχουν περικοπεί σημαντικά, με βασική προϋπόθεση όμως να υπάρξει μείωση της σπατάλης.
Από το Ζάππειο , όπου έγινε μια από τις κορυφαίες «γαλάζιες» προεκλογικές εκδηλώσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκινάει την επιχείρηση να πείσει τις επόμενες δυο εβδομάδες έως τις εκλογές την κοινή γνώμη ότι έχει σχέδιο συγκεκριμένο και κοστολογημένο και θέλησε να εμφανιστεί υπεύθυνος ηγέτης, προτάσσοντας με νόημα τη φράση: «Ο δρόμος της ευθύνης είναι μοναχικός, ο δρόμος του λαϊκισμού είναι δημοφιλής…».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωμένη χώρα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνησή του τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές.
*για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ.
*ένα φορολογικό νομοσχέδιο για να υπάρξει ένα πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
*ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών που θα περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης που παραμένει τεράστια.
*ένα πολύ-νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη: που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η Οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της θεσμοθετημένης διαφθοράς.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και επισήμως από το Ζάππειο, το είχε κάνει με επιστολές στους πιστωτές, ότι αποδέχεται πλήρως το στόχο μείωσης του ελλείμματος, αν είναι δυνατό και πιο γρήγορα, αλλά και της μείωσης του χρέους …και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων αλλά και την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών.
Όπως εξήγησε από το βήμα του Ζαππείου, το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων δεν ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από ισοδύναμα μέτρα μεταξύ των οποίων η αύξηση του φόρου στα κέρδη στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς για τους δανειολήπτες, τονίζοντας πως υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Μάλιστα, διευκρίνισε πως μπορεί να υπάρξει ρύθμιση ώστε να πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία τουλάχιστον, όσοι έχουν πρόβλημα και αν χρειαστεί, αργότερα αυτό να επεκταθεί.
Υπεραμύνθηκε της στήριξης των ομολογιούχων, που όπως είπε, έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα και μίλησε για αποζημίωσή τους, είτε με φορολογικές διευκολύνσεις μελλοντικών ετών, είτε με επενδυτικά κίνητρα ακόμα, όταν πρόκειται για εταιρείες.
Για τα περίφημα μέτρα του Ιούνιου, 11 δισ. ευρώ δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρξουν νέοι φόροι ούτε νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις και επεσήμανε πως δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ επανέλαβε ότι τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια θα προέλθουν κυρίως από περικοπή σπατάλης.
Τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ζημιογόνων ΔΕΚΟ. «Κόμπος που δεν λύνεται κόβεται» είπε και διευκρίνισε πως τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στην ιδιοκτησία του Κράτους. Π.χ. αναφέρθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ.
«Ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί» τόνισε και διευκρίνισε πως αξιοποίηση δεν σημαίνει και εκποίηση, ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θέλει στρατηγικό σχεδιασμό.
Για τη φορολογία, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, ξεκινώντας από τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, θα προχωρήσει σε φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα αντικατασταθεί το χαράτσι με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ.
Επίσης, Ζάππειο ΙΙ, υποσχέθηκε επίσης οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομα και μίλησε για μέτρα για την οικοδομή, όπως π.χ. επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10 χρόνια.
Ακόμη εξήγγειλε φαστ τράκ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας απεμπλοκής επενδύσεων, δηλαδή ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση και δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει και σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Άμεσα μέτρα ανάκαμψης
*Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 14,5 δις. Ευρώ
*Ρευστότητα στην αγορά μετά την επανακεφαλαοποίηση τραπεζών
*Επέκταση προγραμμάτων για μικρομεσαίους
*Επιστροφή οφειλών δημοσίου, 6,5 δις. Ευρώ.
*Οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας (9 δις. Ευρώ σε 4 χρόνια όφελος στα κρατικά ταμεία)
*Αντικατάσταση χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ με νέο ΕΤΑΚ.
*Πάγωμα αντικειμενικών αξιών
*Συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο
Διορθωτικές αλλαγές
*Χτύπημα της γραφειοκρατίας και παράκαμψής της από όλες τις πλευρές
*Μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα (15 υπουργεία στην αρχή και 10 στο τέλος της τετραετίας)
*Συνένωση υπηρεσιών δημοσίου
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για:
*να καθοριστούν οι τίτλοι γης
*να οριστούν οι χρήσεις γης
*να προσδιοριστούν οι συντελεστές δόμησης
Μικρότερος φορολογικός συντελεστής
*15% για νομικά πρόσωπα
*ΦΠΑ: 19%-9%-5% (τουριστικό πακέτο)
*Ανώτατος φορολογικός συντελεστής για φυσικά πρόσωπα 32%
*Όχι αύξηση ΦΠΑ σε νησιά Αιγαίου
Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά