Την αεροποροκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία επισκέπτεται, σήμερα, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Αγκυρα όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία «ως πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αρχικά είχε προγραμματίσει και ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γερμανία  και θα συνεχίσει στην Τουρκία δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί εκεί μετά το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουραίου.

Στη συνέχεια του ταξιδιού του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (press availability). Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι ΗΠΑ εκτιμούν τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης των σεισμών, αλλά και την υποστήριξή της στην Τουρκία, εκτιμώντας πως κάτι θετικό μπορεί να βγει από αυτή τη τραγωδία.