Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε έναν επαγγελματία στρατιώτη σε φυλάκιση πέντε ετών επειδή αρνήθηκε να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Πούτιν χρειάζεται τον Ερντογάν και ο Ερντογάν τον Πούτιν

Η δίκη έλαβε χώρα στο στρατοδικείο στην Ουφά στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, στα Ουράλια.

Δεν εμφανίστηκε στον τόπο υπηρεσίας του

Μην επιθυμώντας να «συμμετάσχει στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μαρσέλ Κανταρόφ, 24 ετών, δεν εμφανίστηκε στον τόπο της υπηρεσίας του τον Μάιο, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου των δικαστηρίων του Μπασκορτοστάν.

Τον Σεπτέμβριο «εντοπίστηκε» από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κρίθηκε ένοχος για αποφυγή στρατιωτικής θητείας για περισσότερο από ένα μήνα σε περίοδο επιστράτευσης και καταδικάστηκε σε κράτηση πέντε χρόνων σε αποικία κρατουμένων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, έπειτα από μια σειρά από ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άντρες εγκατέλειψαν τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση, πηγαίνοντας κυρίως σε γειτονικές χώρες της Ρωσίας, όπως η Αρμενία, η Γεωργία και το Καζακστάν.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, στρατιωτικό δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε έναν έφεδρο που είχε επιστρατευτεί σε πεντέμισι χρόνια κάθειρξη επειδή «χτύπησε» έναν αξιωματικό κατά τη διάρκεια ενός καυγά, μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο έφεδρος εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια» του για την οργάνωση της εκπαίδευσης των επιστρατευμένων κοντά στη Μόσχα, και έφτυσε τον καπνό του τσιγάρου του στο πρόσωπο ενός αξιωματικού και τον γρονθοκόπησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ