Ε-book, ηλεκτρονικό βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ταμπλέτες, e-Pub και Pdf αρχεία είναι οι νέες λέξεις που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιο του βιβλίου μαζί με τις έννοιες και τα αντικείμενα που ονοματίζουν.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο μπαίνει στη ζωή μας και, όπως με όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το απολαύσουμε όταν γνωρίζουμε τι είναι και πώς λειτουργεί. Θα τα μάθουμε στην εκδήλωση «Ψηφιακό βιβλίο: διαβάζοντας παντού, διαβάζοντας περισσότερο!» που διοργανώνει τo Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, το i-bank store της Εθνικής Τράπεζας στο The Mall Athens (Α. Παπανδρέου 35, Μαρούσι) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Την παρουσίαση θα κάνει ο Μιχάλης Καλαμαράς, διαχειριστής του blog «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης», ενώ θα συμμετάσχει και ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ.

Υπάρχει ικανός αριθμός αναγνωστών στην Ελλάδα που να ενδιαφέρεται για τα e-books, ώστε να συνιστά κοινό υπολογίσιμο; ρωτήσαμε τον Μιχάλη Καλαμαρά. Όπως εξηγεί στο «Βήμα», «παρόλο που το φαινόμενο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που έχει στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία, σταδιακά αυξάνονται και στην Ελλάδα όσοι κατέχουν ηλεκτρονικούς αναγνώστες, τις εξειδικευμένες συσκευές για τα e-books, ή διαβάζουν στο tablet PC τους (π.χ. το iPad) και το smart phone τους. Και αυτό παρόλο που σε ελάχιστα καταστήματα στην Ελλάδα υπάρχουν ηλεκτρονικοί αναγνώστες και οι παραγγελίες Kindle γίνονται από το αμερικάνικο Amazon».

Για την ώρα, το ελληνικό περιεχόμενο στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία δεν είναι εκτεταμένο και δεν είναι πολλοί οι εκδότες που έχουν δραστηριοποιηθεί στον χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Ο Καστανιώτης, ο Ψυχογιός, ο Πατάκης, το Μεταίχμιο, ο Ίκαρος διαθέτουν επιλεκτικά σε ηλεκτρονική μορφή βιβλία κυρίως από την πρόσφατη παραγωγή τους. Καθώς όμως οι αναγνώστες αυξάνονται, αυξάνεται και το διαθέσιμο περιεχόμενο.

Ποιους αφορούν τα e-books; Τους νέους που «κατεβάζουν» βιβλία από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία του διαδικτύου, τους μαθητές που δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα σχολικά τους βιβλία, τους φοιτητές που χρειάζεται να ανατρέξουν στα ψηφιοποιημένα συγγράμματα του προγράμματος «Εύδοξος»; Όσους θέλουν να διαβάζουν στο μετρό και στο λεωφορείο χωρίς οι άλλοι να κρυφοκοιτούν τον τίτλο του βιβλίου τους και να διαβάζουν πίσω από την πλάτη τους;

«Τα e-books και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικά κυρίως για όσους διαβάζουν συστηματικά, για όσους διαβάζουν αρκετά βιβλία το χρόνο», υποστηρίζει ο Μιχάλης Καλαμαράς. «Λύνουν το πρόβλημα του χώρου που καταλαμβάνουν τα βιβλία στο σπίτι ή το πρόβλημα της μεταφοράς τους». Φιλόλογος και συστηματικός αναγνώστης ο ίδιος, μας αποκαλύπτει: «Προσωπικά επέλεξα να διαβάζω ηλεκτρονικά όταν βρέθηκα μπροστά σε δεκάδες κούτες χαρτιού με αφορμή μια μετακόμιση. Επιπλέον κίνητρο ήταν ότι μου έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της μεταφοράς των βιβλίων κάθε φορά που χρειαζόταν να ταξιδέψω».

Άλλα πλεονεκτήματα; «Οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης είναι πολύ ελαφριές, ξεκούραστες στα μάτια όσο και το τυπωμένο χαρτί και η μπαταρία τους, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης, διαρκεί για να διαβάσουμε τουλάχιστον 1.500 σελίδες ή 4-5 μεγάλα μυθιστορήματα. Πρακτικά, ξεχνάς ότι πρέπει να τις φορτίσεις. Προσφέρουν τη δυνατότητα υπογραμμίσεων, σημειώσεων, σελιδοδεικτών αλλά και άμεσης πρόσβασης σε λεξικά και τη Wikipedia. Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να διαβάσουμε ένα βιβλίο σε μια ξένη γλώσσα. Και η τεχνολογία βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο».

Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν μπορούν να αποχωριστούν την αφή και τη μυρωδιά του χαρτιού, την τυπωμένη σελίδα, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι η νέα μορφή βιβλίου δεν είναι απλώς μόδα αλλά έρχεται να καλύψει νέες ανάγκες που δημιουργούνται από την ιλιγγιώδη αύξηση της εκδοτικής παραγωγής τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Για τους επίδοξους συγγραφείς, τα e-books ανοίγουν δρόμους που έως πρότινος ήταν κλειστοί ή δύσβατοι. «Βιβλία που δύσκολα ή ποτέ δεν θα έβρισκαν τον αναγνώστη τους είναι πολύ πιο οικονομικό και εύκολο να εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και να φτάσουν στον αναγνώστη με ένα κλικ. Γι’ αυτό και έχουμε το φαινόμενο e-books που ξεκίνησαν ως αυτοεκδόσεις να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία και, στη συνέχεια, να εκδοθούν και από παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους», υποστηρίζει ο Ηλεκτρονικός Αναγνώστης.

Είναι πολύ πρόσφατη η περίπτωση του «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της βρετανής Ε. Λ. Τζέιμς, που ακολούθησε αυτή τη διαδικασία. Εδώ ας θυμόμαστε, ως υποσημείωση, ότι «η ποιότητα του κειμένου, η επαγγελματική βοήθεια από επιμελητές και σχεδιαστές, η σωστή μετατροπή του βιβλίου σε e-book, η προώθησή του εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία».


Στην εκδήλωση του Σαββάτου, την ενημέρωση για τα e-books, το λογισμικό και τις συσκευές ανάγνωσης θα ακολουθήσει χαρτογράφηση του χώρου του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα, αναφορά στον τρόπο δημιουργίας τους και συζήτηση με το κοινό. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο ibankmall@nbg.gr με θέμα «Ψηφιακό Βιβλίο» και αναφέρετε την ημερομηνία και την ώρα της εκδήλωσης, το ονοματεπώνυμό σας και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.