1. Διάβασα κάπου ότι δεν πρέπει να κάνουμε πολύ αυστηρές δίαιτες επειδή «καταστρέφουν» το μεταβολισμό; Ισχύει αυτό;

Αργυρώ

Ναι. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους επειδή τα πρώτα κιλά που χάνουμε στις στερητικές δίαιτες είναι κυρίως υγρά και έπειτα μυϊκός ιστός και λίπος, ενώ όταν τα ξαναπαίρνουμε (γιατί μετά τις στερητικές δίαιτες τα ξαναπαίρνουμε) είναι κυρίως λίπος, έτσι ουσιαστικά παχαίνουμε, έχουμε λιγότερο μυϊκό ιστό (τον είχαμε χάσει στη διαδικασία της απώλειας των κιλών), οπότε και πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Επίσης, έχουμε περισσότερο λίπος, που οδηγπεί σε γενικά χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό. (Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια γυναικολογίας-ενδοκρινολογίας)

2. Πηγαίνω στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα το απόγευμα. Πόση ώρα πρέπει να έχω φάει πριν την άσκηση;

Κώστας

Μην ξεκινήσετε για το γυμναστήριο αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή που φάγατε. Το διάστημα αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ποσότητα, αλλά και το είδος του φαγητού που έχετε καταναλώσει. Αν πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ, οι 2 ώρες είναι αρκετές, ενώ για ένα πλήρες γεύμα οι 3 ώρες μπορεί να μην αρκούν. (Δρ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος)

3. Μετά από ένα ομαδικό πρόγραμμα step που έκανα σήμερα, το ένα μου γόνατο άρχισε να με ενοχλεί λίγο. Μπορώ αύριο να κάνω κανονικά γυμναστική;

Μαρία Φ.

Το step είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα που ταλαιπωρεί τα γόνατα ακόμα και αν δεν έχετε ιστορικό. Αν, λοιπόν, νιώσετε κάποια ενόχληση, βάλτε σε μια πετσέτα πάγο και τοποθετήστε την στο γόνατο που πονάει για 5΄ (2 φορές την ημέρα). Την επόμενη μέρα καλό είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε αερόβιο ομαδικό πρόγραμμα και το ποδήλατο, καθώς και τις ασκήσεις εκείνες όπου το γόνατο λυγίζει και τεντώνει. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε διάδρομο με ταχύτητα που δεν ξεπερνάει το 6-6,5 ή ελλειπτικό μηχάνημα σε χαλαρό ρυθμό. (Γιάννης Αγνιάδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)

4. Τους τελευταίους 2 μήνες τρέχω συστηματικά. Πόσους σφυγμούς θα πρέπει να έχω κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Λάμπρος

Για να υπολογίσετε τους σφυγμούς που πρέπει να έχετε όταν γυμνάζεστε, θα σας βοηθήσει η ατομική Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ), η οποία είναι: ΜΚΣ= 220- ηλικία= κτύποι ανά λεπτό. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, θα μπορείτε να γυμνάζεστε σε ένα ποσοστό αυτής, που κυμαίνεται μεταξύ 50-60% της ΜΚΣ για τους αρχάριους και 60-80% για τους πιο προχωρημένους. Ένας άνθρωπος, δηλαδή, 30 ετών θα πρέπει να γυμνάζεται στους 220-30= 190*55%= 104,5 κτύπους ανά λεπτό, αν είναι αρχάριος και στους 190*70%= 133 κτύπους ανά λεπτό, στην περίπτωση που είναι πιο προχωρημένος. (Μάνος Μαθιουλάκης, γυμναστής- ειδικός διατροφολόγος, εργοφυσιολόγος).

5. Έχω ξεκινήσει γυμναστήριο εδώ και λίγο καιρό. Γενικά είμαι βραδινός τύπος και ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη πηγαίνω πολύ αργά στο γυμναστήριο. Υπάρχει πρόβλημα αν γυμνάζομαι βράδυ, πριν κοιμηθώ;

Θωμάς

Η βραδινή γυμναστική, ειδικά αν είναι υψηλής έντασης, είναι λογικό να «εξιτάρει» το σώμα και τον οργανισμό και να απαιτείται στη συνέχεια κάποια ώρα για να επανέλθει ο οργανισμός σε επίπεδα ηρεμίας και αργότερα ύπνου. Η άσκηση δηλαδή, ιδιαίτερα μετά τις 10, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ώρα που θα κοιμηθείτε τελικά, ενώ η γυμναστική ελεγχόμενης έντασης, η οποία γίνεται λίγο νωρίτερα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μάλιστα άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία, είναι πιθανό να βοηθηθούν από τη βραδινή άσκηση, σε συνδυασμό με ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ποτήρι χλιαρό γάλα. (Μάνος Μαθιουλάκης, γυμναστής- ειδικός διατροφολόγος, εργοφυσιολόγος).

6. Είμαι 55 χρονών και δεν έχω γυμναστεί ποτέ στη ζωή μου. Παρατηρώ, όμως, πολλές αλλαγές στο σώμα μου και σκέφτομαι να αρχίσω κάποια άσκηση. Ποιο είδος να επιλέξω;

Μανόλης

Μετά τα 50, οι αλλαγές τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες είναι ραγδαίες. Χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος και αποκτούν το σώμα του «μήλου» (το λίπος συγκεντρώνεται στη μέση). Το φυσιολογικό όριο της περιφέρειας μέσης για τις γυναίκες είναι μικρότερο από 80 εκ. και για τους άντρες 94 εκ., ενώ πάνω από 88 εκ. και 102 εκ. αντίστοιχα, θεωρείται ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπολογίστε την περιφέρεια μέσης σας, μετρώντας (χωρίς ρούχα) την περιφέρεια της κοιλιάς, που περνάει από τον αφαλό. Η ιδανική άσκηση για σαςείναι η ήπιααερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, που δεν επιβαρύνουν κυρίως τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες. Εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνοντας, όμως, το βάρος και αυξάνοντας τις επαναλήψεις. Βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις σας είναι πάντα αργές, ελεγχόμενες και φυσικές, αποφύγετε τα ελατήρια, τα λάστιχα και κυρίως συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως οι πιέσεις πάνω από το κεφάλι ή οι στροφικές ασκήσεις του ώμου, αφού υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί αυχενικό και τραυματισμοί στην άρθρωση του ώμου. Η 30λεπτη αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι ιδανική για τη διατήρηση και τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και ασφαλώς για τη γενικότερη υγεία σας. (Μάνος Μαθιουλάκης, γυμναστής- ειδικός διατροφολόγος, εργοφυσιολόγος)

7. Γεια σας. Είμαι 31 ετών, 60 κιλά, ύψος 1,68, γυμνάζομαι (3 φορές την εβδομάδα περίπου 2 ώρες κάθε φορά αεροβική και όργανα) και κάνω υγιεινή διατροφή. Όμως η κυτταρίτιδα δεν φεύγει. Τι άλλο να κάνω;

Χριστίνα

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας δεν βρίσκεται δυστυχώς πάντα σε παράγοντες όπως είναι η σωστή δίαιτα και η άσκηση, που από ό,τι διαβάζω εφαρμόζονται σωστά. Ορμονικές διαταραχές, κάπνισμα, μειωμένη λήψη νερού, συχνές αυξομειώσεις βάρους είναι κάποιοι ακόμα προδιαθεσικοί παράγοντες, που μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτή την επιμονή της. Συνεχίστε να ακολουθείτε έτσι και αλλιώς μία διατροφή πλούσια σε ίνες και αντιοξειδωτικά, πίνετε πολύ νερό και όχι αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ, μειώστε το αλάτι και αν δεν γίνεται τίποτα μπορείτε να κάνετε κάποιες συνεδρίες σωστού, επαγγελματικού λεμφικού μασάζ. (Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Επιστημονικός Υπεύθυνος «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής»)

8. Υπάρχουν μηχανήματα που μετρούν την απώλεια θερμίδων ανάλογα με την άσκηση;

Ζηνοβία

Για το βάδισμα ο καλύτερος τρόπος να ελέγχετε πόσες θερμίδες καίτε είναι ο βηματομετρητής, ένα πολύ μικρό μηχάνημα, που τοποθετείται στη μέση και μετρά τα βήματά σας όταν περπατάτε είτε έξω στο δρόμο είτε σε ένα διάδρομο γυμναστικής, όταν ανεβαίνετε σκάλες, όταν χορεύετε κ.ο.κ. Ανάλογα με το ρυθμό που περπατάτε, μπορείτε να υπολογίσετε και τις θερμίδες που καίτε. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο γρήγορα περπατάτε τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Για παράδειγμα: • Αν περπατάτε με ταχύτητα 3,2-4 χλμ. την ώρα, τότε καίτε 3,5 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. • Αν περπατάτε με ταχύτητα 5,5 χλμ. την ώρα, τότε καίτε 5,3 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. (Δρ. Λάμπρος Μελίστας, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διαιτολογία)

9. Έχω πρόβλημα τοπικού πάχους με λίπος και κυτταρίτιδα που εντοπίζεται στα μπούτια μου. Χάνω βάρος αλλά δυσκολεύομαι να χάσω από εκείνα τα σημεία. Θα μπορούσε να με βοηθήσει ίσως το μασάζ; Κάπου άκουσα ότι είναι αποτελεσματικό.

Έλενα

Σίγουρα θα μπορούσε να σας βοηθήσει αρκεί να κάνετε έναν ικανό αριθμό συνεδριών με κάποιον άνθρωπο που γνωρίζει τι κάνει. Το λεμφικό μασάζ είναι μια τεχνική μάλαξης που αποσκοπεί στη φυσική διέγερση του λεμφικού συστήματος. Κύριος στόχος της λεμφικής μάλαξης είναι η διέγερση των λεμφαδένων, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του λεμφικού υγρού. Με ειδικές τεχνικές μαλάξεων απομακρύνονται ταχύτερα τοξίνες και απόβλητα, τονώνεται η μικροκυκλοφορία και συντελείται εξάλειψη οιδημάτων από τη συσσώρευση λίπους. Εξαιτίας της αντιοιδηματικής και αποσυμφορητικής δράσης του το λεμφικό χειροπρακτικό μασάζ είναι το πιο κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Επιμένοντας στα προβληματικά σημεία τοπικού πάχους, τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά σε πόντους, το σώμα σμιλεύεται και η εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού εξαλείφεται. (Φρόσω Στρατή, αισθητικός)

10. Είμαι 26 χρονών, 61 κιλά και 1,70 ύψος. Θα ήθελα να χάσω 3-4 κιλά αλλά δυσκολεύομαι. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Αντιγόνη

Ο λόγος που δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος είναι επειδή τα κιλά σας είναι απολύτως φυσιολογικά και μάλιστα προς τα χαμηλά. Ο οργανισμός χάνει ανάλογα με το τι έχει να χάσει. Προσπαθήστε να κάνετε μια σωστή διατροφή με 5 γεύματα ημερησίως (πρωί, ενδιάμεσα, μεσημέρι, ενδιάμεσα, ελαφρύ βραδινό) όχι κάτω από 1600 – 1800 θερμίδες και βάλτε αρκετή γυμναστική. Συνδυάστε αερόβια άσκηση και ασκήσεις με όργανα, ούτως ώστε χωρίς να χάσετε βάρος να αλλάξετε τη σύσταση του σώματός σας, δηλαδή να κρατήσετε ή να αυξήσετε το μυϊκό ιστό και να χάσετε λίπος, για να δείτε και το σώμα σας να αλλάζει, χωρίς να χάσετε βάρος. (Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής)

11. Είμαι 35 χρονών μέσα σε 7 μήνες κατάφερα να χάσω 47 κιλά. Ήμουν 115 και έφτασα στα 68 με σωστή διατροφή από διαιτολόγο. Τώρα ξαναπήρα 13. Όσες προσπάθειες και να κάνω δεν χάνω. Τι έχει συμβεί;

Φρίντα

Είναι γεγονός ότι η τεράστια αυτή απώλεια βάρους επιτεύχθηκε με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από ότι συστήνεται. Αποτέλεσμα τέτοιων περιπτώσεων είναι η έντονη απώλεια και μυϊκού ιστού, γεγονός που οδηγεί σε κάθετη πτώση της μεταβολικής δύναμης του οργανισμού και καθιστά πολύ εύκολη την επαναπρόσληψη βάρους. Επίσης, να τονίσω πως όποια δίαιτα και να εφαρμόσει κανείς, αν χάσει αρκετό βάρος και δεν προσέξει κατόπιν, τα κιλά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, πέρα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους, είναι να εισάγετε την αερόβια άσκηση στη ζωή σας για να αυξήσετε τις ιδιαίτερα πεσμένες μεταβολικές σας ανάγκες. (Δρ. Λάμπρος Μελίστας, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διαιτολογία)

12. Κατά καιρούς κάνω διάφορες δίαιτες που μου δίνουν φίλες. Θα ήθελα όμως να μάθε τους κανόνες της σωστής διατροφής – δίαιτας για να αποφεύγω τα λάθη. Ευχαριστώ

Μαρίνα

Καταρχάς θα πρέπει να τρώτε 3 γεύματα. Είναι βασικό να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για μεγάλα διαστήματα και να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Μειώστε το λίπος, είναι η υψηλότερη πηγή θερμίδων (1γρ. = 9 θερμίδες), αυτό θα το καταφέρετε αν αποφύγετε τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, δεν χρησιμοποιείτε βούτυρο και μετράτε πάντα το λάδι που βάζετε στο φαγητό με ένα κουτάλι. Επίσης, μειώστε τη ζάχαρη, βρίσκεται “κρυμμένη” σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (1γρ.=4 θερμίδες), τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Σημαντικό είναι επίσης να προσέξετε το αλκοόλ, που είναι πλούσιο σε θερμίδες (1 γρ.=7 θερμίδες) και να αποφύγετε την κατάχρηση (περιοριστείτε σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλετε να πιείτε). Μειώστε το αλάτι (μη βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, στο τραπέζι και περιοριστείτε στο αλάτι κατά το μαγείρεμα). Σκόπιμο είναι να πίνετε πολλά υγρά, 8-10 ποτήρια την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα. Αυξήστε τη φυσική σας άσκηση, έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα είναι μία καλή βοήθεια στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά και σωστά, να μασάτε δηλαδή αρκετά την τροφή σας και να αποφύγετε τα ενδιάμεσα «τσιμπολογήματα». (Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Επιστημονικός Υπεύθυνος «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής»)


13. Είμαι 64 ετών. Πρόσφατα πήρα απότομα, μέσα σε ενάμιση χρόνο 15 κιλά. Στην αρχή έτρωγα πιο πολύ, τώρα κανονικά. Προβλήματα: λίγη κίνηση, ακανόνιστη λειτουργία εντέρου, συνήθεια να πίνω κάθε μέρα, μισό μπουκάλι κρασί. Παρ’ όλο που προσπάθησα ο οργανισμός μου δεν ξεκολλάει από το βάρος αυτό.

Για να χάσετε βάρος το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση 3 μερίδων αλκοόλ τη μέρα είναι πολύ μεγάλη ακόμη και για άτομα που δεν θέλουν να χάσουν βάρος. Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν 1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα, αν πάλι θέλετε να χάσετε βάρος και δυσκολεύεστε, καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε πάνω από 3-4 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα. Για να χάσετε βάρος καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα όπου τα δυο ενδιάμεσα μπορεί να είναι φρούτα. Επίσης στο μεσημεριανό και στο βραδινό θα πρέπει να υπάρχουν πάντα λαχανικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και θα βοηθηθείτε στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τις τηγανιτές τροφές, τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Τέλος, προσπαθήστε να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα, είκοσι λεπτά περπάτημα ή κολύμπι (ή όποια άλλη δραστηριότητα σας αρέσει) για 5 φορές την εβδομάδα. (Αστερία Σταματάκη, Μsc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος – διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης στη Γαστρεντερολογική κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής).

14. Είμαι 1.73, 80 κιλά, 34 ετών. Πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να είμαι στα φυσιολογικά όρια; Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός σας (26,7) χαρακτηρίζεστε ως υπέρβαρος. Το ανώτερο φυσιολογικό βάρος (σύμφωνα με Δ.Μ.Σ.) για σας είναι τα 74,5 κιλά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως για να οριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το «φυσιολογικό» βάρος, θα πρέπει να προσδιοριστούν το ποσοστό της μυϊκής μάζας του σώματός σας καθώς και το μέγεθος του σκελετού σας. Πολλές φορές συμβαίνει άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι να έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα (συνήθως άτομα που αθλούνται) και να μην χρειάζεται να χάσουν βάρος. (Αστερία Σταματάκη, Μsc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος – διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης στη Γαστρεντερολογική κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής).

15. Γεια σας, θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Πρέπει καθημερινά να κάνω ασκήσεις; Γίνεται να κάνω 3-4 φορές την εβδομάδα; Είμαι 24 ετών, 53 με 54 κιλά και 1.63 ύψος.

Χριστίνα

Η βασική αρχή της πετυχημένης άσκησης είναι να γίνεται συστηματικά και συνέχεια. Εννοείται βέβαια πως αν για οποιοδήποτε λόγο χάσεις μια μέρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Το μόνο θέμα που προκύπτει χάνοντας μία προπόνηση είναι το ότι αν δεν υπάρχει σοβαρή δικαιολογία και απλά βαριέσαι μία μέρα τότε βάζεις τη βάση για να βαριέσαι και την επόμενη. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι γενικά η διάθεσή μας είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για να κάνουμε το οτιδήποτε. Δηλαδή αν μια μέρα πραγματικά δεν έχουμε διάθεση για γυμναστική ίσως είμαστε λίγο αδιάθετοι και δεν το έχουμε καταλάβει, άρα δεν θα ήταν και σωστό να αθληθούμε. Επίσης, ο κίνδυνος που προκύπτει από το να μην έχουμε καλή διάθεση είναι να τραυματιστούμε καθώς η πεσμένη διάθεση μπορεί να μας μειώσει την προσοχή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχείς αν χάσεις μία μέρα. Θα ήθελα επίσης να σου θυμίσω ότι καλό είναι πριν τις ασκήσεις να τρέχεις για 30 λεπτά περίπου κάθε φορά. (Βαγγέλης Μ. Τσαμπάζης, Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α., Διευθυντής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδας, Χρυσός Πανελληνιονίκης στην Κολύμβηση).

16. Καθημερινά περπατώ περίπου μισή ώρα. Είναι απαραίτητο να κάνω διατάσεις μετά το περπάτημα;

Νίκος Π.

Οι διατάσεις είναι απαραίτητες όχι μόνο μετά, αλλά και πριν το περπάτημα προκειμένου να προετοιμάσετε τους μύες και να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μετά την άσκηση οι διατάσεις συμβάλλουν στην αποβολή του γαλακτικού οξέος από τους μύες και την αποφυγή του μυϊκού πιασίματος, καθώς και στην ομαλή επαναφορά των καρδιακών παλμών. Εφόσον λοιπόν περπατάτε μισή ώρα συνεχόμενα για να γυμναστείτε τότε είναι απαραίτητο να εντάξετε και τις διατάσεις στο πρόγραμμά σας. Στην περίπτωση του περπατήματος αυτές είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τις διατάσεις των τετρακέφαλων μυών (των μηρών), των δικέφαλων (του πίσω μέρους των μηρών), των προσαγωγών, των γλουτιαίων καθώς επίσης και της γάμπας.μ(Γιάννης Αγνιάδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)

17. Γεια σας, είμαι 38 ετών, 61 κιλά και έχω 1,67 ύψος. Έχω όμως περιττό βάρος στην περιοχή της κοιλιάς. Ποια τρόφιμα μπορούν να με βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το λίπος στην περιοχή αυτή; Τι μου προτείνετε;

Μαριανίκη

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να προκαλέσουν τοπική απώλεια λίπους. Αυτό που συστήνεται για την τοπική απώλεια βάρους είναι η εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής σε συνδυασμό με αερόβια φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα). Για μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους, όπως εσείς, χρειάζεται μια ήπια υποθερμιδική δίαιτα παράλληλα με την άσκηση έτσι ώστε να επιτευχθεί μικρή απώλεια βάρους σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι το λίγο βάρος που θα χαθεί να αποτελείται αποκλειστικά από λιπώδη ιστό και μάλιστα από τα σημεία με τη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους, δηλαδή αναφορικά με εσάς, στην κοιλιακή χώρα. (Δρ. Λάμπρος Μελίστας, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διαιτολογία)

18. Γεια σας, είμαι 32 χρονών, είμαι 63 κιλά και ύψος 1,73. Ήμουν 90 κιλά και τα έχασα με πολλή αυστηρή δίαιτα και γυμναστική. Τώρα θέλω να χάσω ακόμα 2-3 κιλά. Αλλά δεν τα χάνω με τίποτε.

Ματίνα

Με βάση τα χαρακτηριστικά σας το βάρος σας είναι στα χαμηλότερα δυνατά κι αυτός κατά πάσα πιθανότητα είναι και ο λόγος που δεν χάνετε άλλο βάρος. Επίσης, είναι λογικό μετά από απώλεια 30 σχεδόν κιλών με αυστηρή δίαιτα ο οργανισμός να δείχνει τα όρια του. Κατά συνέπεια μην πιέζετε άλλο τον οργανισμό σας, γιατί μπορεί να ξαναπάρετε εύκολα βάρος. Προσπαθήστε να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και αυξήστε τη γυμναστική σας. Βάλτε περισσότερο ασκήσεις με βάρη για να αλλάξει η σύσταση του σώματός σας χωρίς να χάσετε βάρος και να δείτε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στο σώμα σας. (Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής).

19. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορεί κάποιος που έχει κάνει στο παρελθόν εξαντλητική δίαιτα να χάσει κιλά με δίαιτα.

Χρυσάνθη

Είναι σίγουρο πως οι εξαντλητικές δίαιτες, που δεν έχουν σωστή αναλογία στα βασικά θρεπτικά συστατικά και θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερες από το βασικό μεταβολισμό και έτσι αν και οδηγούν σε απώλεια βάρους, αυτή δεν είναι ουσιαστική και υγιεινή. Στις περισσότερες φορές είναι απώλεια μυϊκής μάζας, παράλληλα με τη μέτρια απώλεια λίπους. Έτσι, αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των καύσεων του σώματος και σε όλο και πιο μεγάλη δυσκολία στην απώλεια βάρους στη συνέχεια. Βέβαια, η απώλεια συνεχίζει να είναι εφικτή αλλά απαιτεί μεγαλύτερη συνέπεια και σίγουρα τη συμβολή της δραστηριότητας – άσκησης. (Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Επιστημονικός Υπεύθυνος «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής»).

20. Γεια σας, είμαι 21 χρονών και είμαι αδύνατη αλλά έχω πρόβλημα με τοπικό πάχος στα μπούτια. Τι μπορώ να κάνω;

Βιβή

Πρέπει να αρχίσεις γυμναστική, κατά προτίμηση κάποιο άθλημα όπως το τένις, το κολύμπι ή ο χορός ώστε να πετύχεις την εκγύμναση των ποδιών σου γενικά. Αν ακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα σίγουρα δεν θα θυμάσαι τα επόμενα χρόνια ότι είχες περιττό λίπος στα μπούτια. Δεν σου προτείνω πρόγραμμα με ασκήσεις για τα πόδια γιατί είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξεις να πάρεις όγκο στα μπούτια χωρίς να χάσεις το λίπος και το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που δεν επιθυμείς. Ξεκίνα λοιπόν από τώρα την άσκηση και μην ανησυχείς για το τοπικό πάχος. (Βαγγέλης Μ. Τσαμπάζης, Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α., Διευθυντής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδας, Χρυσός Πανελληνιονίκης στην Κολύμβηση_.